Britanska policija okončala istragu o žurkama u prostorijama Vlade

Svet 19. maj. 202215:142 komentara
Podeli:
Boris Džonson
Izvor: REUTERS/Toby Melville

Londonska policija saopštila je da je završila istragu o kršenju zabrane okupljanja u službenim prostorijama britanske Vlade, uključujući i zvaničnu rezidenciju premijera Borisa Džonsona, tokom epidemije koronavirusa.

Do sada je zbog tih prekršaja propisano ukupno 126 manjih novčanih kazni. Policija je saopštila da su za osam nedozvoljenih okupljanja u periodu od maja 2020. do aprila 2021. kažnjena 53 muškarca i 73 žene, od kojih su neki dobili više kazni.

Džonson se prošlog meseca izvinio nakon priznanja da je pored desetina ljudi i on platio kaznu zbog učešća na žurkama i okupljanjima, što je bilo kršenje mera karantina. Time je postao prvi britanski premijer koji je kažnjen za kršenje zakona tokom mandata.

Povezane vesti

Džonsonov portparol Maks Blejn saopštio je danas da premijeru neće biti izrečene dodatne kazne pored one koju je već platio.

„Policija je potvrdila da ne preduzima dalje korake“, rekao je Blejn.

Londonska policija nije objavila imena onih koji su kažnjeni, ali su ministar finansija Riši Sunak i Džonsonova supruga Keri rekli da su i oni kažnjeni zbog toga što su bili na žurki u čast premijera, suprotno merama protiv epidemije.

Kraj policijske istrage znači da rezultati odvojene istrage više civilne službenice Su Grej mogu da budu objavljeni. Opozicione partije zatražile su da njen izveštaj bude objavljen bez odlaganja.

„Javnost je podnela ogromne žrtve dok se Boris Džonson zabavljao, ona zaslužuje da zna punu istinu“, napisao je na svom Tviter nalogu lider Liberalnih demokrata Edvard Dejvi.

Komentari

Vaš komentar