Britanija preporučuje da AstraZenekinu vakcinu ne primaju mlađi od 30 godina

Svet 07. apr. 202120:42 > 21:322 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Vlasti Velike Britanije preporučile su da AstraZenekinu vakcinu protiv kovid-19 ne primaju mlađi od 30 godina, gde je to moguće, zbog sve jačih dokaza da je vakcinacija povezana sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Prethodno su Britanska i Evropska agencija za lekove naglasili da korist od vakcinisanja i dalje prevazilazi rizike za većinu ljudi, iako je EMA saopštila da je otkrila „moguću vezu“ između vakcine Astrazeneka i retkog stvaranja krvnih ugrušaka.

Povezane vesti

„Zaključili smo da prijavljeni neobični i retki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nuspojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk na konferenciji za novinare, iznoseći nalaze ispitivanja Komiteta za bezbednost EMA, sa sedištem u Amsterdamu.

Britanske vlasti preporučile su da se mlađima od 30 godina ponudi druga vakcina, mada EMA nije uvela takva ograničenja za AstraZeneku, već je prepustila zemljama članicama da same odluče.

Nekoliko zemalja je već uvelo ograničenja na vakcinu, i ona se pažljivo prate, jer je AstraZeneka jeftinija i jednostavnija za čuvanje od većine drugih, i presudna je za globalnu imunizaciju budući da čini osnovu programa Kovaks koji podržavaju UN sa ciljem da vakcine budu dostupne i najsiromašnijim zemljama.

Džonatan Van-Tam, zamenik ministra zdravlja Velike Britanije rekao je na konferenciji za novinare da najnovija odluka o ograničenju upotrebe Astrazeneke neće uticati na tempo imunizacije ako budu isporučene očekivane količine drugih proizvođača uključujući Fajzer i Modernu.

Belgija: Vakcina sano za starije od 56 godina

Belgija od danas neće davati AstraZenekinu vakcinu protiv koronavirusa mlađima od 56 godina, zbog toga što postoji rizik da ona prouzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka, saglasili su se nacionalni i regionalni ministri zdravlja. U naredne četiri sedmice mlađi od 56 godina imunizovaće se vakcinama Fajzer i Moderna, a uskoro i Džonson i Džonson, a nakon tog perioda razmotriće se eventualno ukidanje te mere, preneo je Politiko.

U saopštenju posle sastanka ministara zdravlja se navodi da odluka neće mnogo uticati na proces imuizacije, jer je sada prioritet vakcinacija starijih od 56 godina. Na pitanje šta će biti sa mladima koji su već primili prvu dozu AstraZeneke, portparolka Ministarstva zdravlja je rekla: „Nijedna evropska zemlja još nema odgovor na to odlično pitanje“.

Dodala je da su i dalje sve opcije otvorene, jer su u svim zemljama u toku studije koje bi trebalo da daju odgovor na to pitanje

Upotreba AstraZenekine vakcine za mlađe ljude već je obustavljena u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Islandu, Finskoj i Severnoj Makedoniji, dok su je Danska i Norveška potpuno zabranile.

Kanada je, takođe, zabanila za mlađe od 55 godina, dok Sjedinjene Američke Države još nisu odobrile vakcinu AstraZeneke.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar