Britanci najavljuju jedne od najvećih manevara u istočnoj Evropi od hladnog rata

Svet 29. apr. 202220:2526 komentara
Podeli:
Izvor: Rojters/video/Printscreen

Oko 8.000 britanskih vojnika učestvovaće u vežbama širom istočne Evrope za borbu protiv ruske agresije, u jednom od najvećih manevara od hladnog rata.

Ovog leta će biti raspoređene desetine tenkova od Finske do Severne Makedonije, uz desetine hiljada vojnika iz NATO i Zajedničkih ekspedicionih snaga alijanse, koje uključuju i Finsku i Švedsku, prenosi Gardijan.

Povezane vesti

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je akcija dugo planirana i naknadno pojačana kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Komandant kopnene vojske, general-pukovnik Ralf Vudis je poručio da će Britanija dati znatan doprinos odbrani Evrope i ograničavanju ruske agresije.

"Serija vežbi britanske vojske je od fundamentalnog značaja i za jedno i za drugo. Obim raspoređivanja, praćen profesionalizmom, treniranje i agilnost britanske vojske, sprečiće agresiju onako kako nije viđeno u Evropi u ovom veku", kazao je Vudis.

Očekuje se da će ukupan broj britanskih vojnika u okviru ove akcije između aprila i juna dostići 8.000 u kontinentalnoj Evropi.

Sekretar odbrane Ben Volas je rekao da "bezbednost Evrope nikad nije bila važnija".

"Na ovim vežbama će se videti naše trupe ujedinjene sa saveznicima i partnerima širom NATO i Zajedničkih ekspedicionih snaga kako bi pokazale solidarnost i snagu u jednom od najvećih zajedničkih manevara od hladnog rata", poručio je on.

Biće raspšoređeni vojnici iz kraljičinih Kraljevskih konjanika i biće uključeni u oklopnu brigadu u Finskoj, koja deli kopnenu granicu sa Rusijom od 1.336 kilometara. Zajedničke vežbe sa američkim trupama takođe će biti organizovane u Poljskoj.

Obaveštenje Britanije o velikim manevrima širom Evrope dolazi pošto je ruski predsednik Vladimir Putin povisio izglede o napadima na zapadne mete, upozorivši na "munjeviti" odgovor ako Zapad interveniše u Ukrajini, podseća Gardijan.

Operacija, nazvana Jež, počeće u maju i uključiće britanske vojnike stacionirane na estonsko-letonskoj granici, zajedno sa 18.000 NATO trupa, uključujući i francuske i danske vojnike, koji su deo pojačanog prisustva NATO, predvođenog Britanijom.

Britanija je ove sedmice povećala pritisak na saveznike da ojačaju pomoć Ukrajini. Šefica britanske diplomatije Liz Tras pozvala je na "udvostručivanje" pomoći u sredu uveče, uključujući dalje snabdevanje teškim naoružanjem, kao i da saveznici insistiraju da ruske snage u potpunosti napuste ukrajinsku teritoriju, i da se zemlja vrati na granice od pre 2014. godine.

Ona je o oblastima koje je Rusija okupirala u regionu Donbasa kazala da će nastaviti da vrše pritisak na Moskvu da napusti Ukrajinu.

Gardijan navodi da postoje spekulacije da bi Ukrajina pristala da se vrati na status kvo pre invazije, gde je teritorija de fakto ustupljena proruskim separatistima.

Tras je Putina nazvala "očajnim nitkovskim rukovodiocem, nezainteresovanim za međunarodne norme".

"Neki smatraju da ne treba da obezbedimo teško naoružanje iz straha da ne isprovociramo nešto gore. Ali, po mom mišljenju, nečinjenje bi bilo najveća provokacija. Ovo je vreme za hrabrost, ne za oprez", poručila je Tras i dodala da treba više učiniti da bi se stalo na put ruskoj invaziji u Ukrajini.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar