Brejvik traži saslušanje za uslovno puštanje na slobodu

Svet 27. avg. 202114:144 komentara
Podeli:
Anders Brejvik
Izvor: NTB Scanpix/Lise Aaserud via Reuters

Sud u Norveškoj saslušaće zahtev masovnog ubice Andersa Brejvika za uslovno puštanje na slobodu, izjavio je tužilac u ovom slučaju.

Brejvik je aktivirao bombu ispred sedišta Vlade u Oslu pre deset godina i ubio osam ljudi, a potom je otišao na ostrvo Utoja i ubio iz vatrenog oružja 69 osoba u kampu omladine Laburističke stranke.

Desetogodišnjica napada obeležena je u julu.

Brejvik služi maksimalnu zatvorsku kaznu u Norveškoj od 21 godine, koja može biti produžena na neodređeno vreme. On ima pravo da zatraži uslovno oslobađanje nakon odsluženih prvih deset godina.

Kancelarija tužilaštva u Oslu odbacila je Brejvikovu prijavu za prevremeno puštanje, pa će slučaj sada ići pred sud, rekla je Rojtersu tužilac Hulda Karlsdotir.

„Centralno pitanje za sud tokom saslušanja biće da li danas postoji neposredna opasnost od ponavljanja Brejvikovog zločina ili ne postoji“, rekla je Karlsdotirova.

Kancelarija tužilaštva poslala je zahtev za saslušanje nadležnom okružnom sudu u Telemarku, gde Brejvik služi zatvorsku kaznu.

U sudu je rečeno Rojtersu da je zahtev primljen i da je u toku proučavanje dokumentacije. Nisu određeni datum niti mesto gde će biti održano saslušanje.

Komentari

Vaš komentar