Brazilski guverneri samostalno nabavljaju vakcine, ponestaju zalihe Vlade

Svet 13. feb 202120:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bruno Kelly

Brazilski guverneri samostalno kreću u nabavku vakcina protiv kovid-19 usled zabrinutosti da vlada predsednika Žaira Bolsonara neće obezbediti neophodne doze kako ne bi došlo do prekida u vakcinaciji.

Guverneri su pod pritiskom gradonačelnika gradova u kojima su zalihe već potrošene, uključujući tri grada u Rio de Žaneiru.

U Salvadoru, glavnom gradu severoistočne Baije, u četvrtak je obustavljena vakcinacija zbog nedostatka vakcina, a očekuje se da će se za nekoliko dana to dogoditi i u dva najveća brazilska grada Riju i Sao Paolu.

Guverner koji se najviše trudio da poveća zalihe vakcina u svojoj državi je Žao Dorija iz Sao Paola, bivši saveznik Bolsonara a sada njegov protivnik.

Predsednik je više puta kritikovao Dorijin ugovor o kupovini 100 miliona doza kineske vakcine KoronaVak farmaceutske kompanije Sinovak i rekao da ih savezna vlada neće kupiti.

Bolsonaro je u januaru promenio kurs, suočavajući se sa kašnjenjem u isporuci jedine vakcine koju je njegova administracija kupila i gledajući kako druge družave počinju sa imunizacijom dok je 210 miliona ljudi u Brazilu čeka.

„Da nije bilo doza KoronaVaka, Brazil bi danas bio država bez vakcina“, rekao je Dorija za Asošijeted pres.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar