Boris Džonson proglašen počasnim građaninom Kijeva

Svet 25. nov 202209:1210 komentara
Izvor: Reuters/Toby Melville/Pool

Gradsko veće glavnog grada Ukrajine, Kijeva, dodelilo je u četvrtak titulu počasnog građanina bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu.

„Gradsko veće Kijeva odobrilo je odluku o dodeli titule počasnog građanina Kijeva Borisu Džonsonu, velikom prijatelju Ukrajine“, objavio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na društvenoj mreži Telegram.

Pročitajte još

Dodao je da je Džonson više puta posetio ukrajinsku prestonicu – „i u miru i u najdramatičnijem vremenu naše borbe protiv ruskog agresora“.

Gradonačelnik Kijeva je naveo da je siguran da će Džonson nastaviti da čini sve što je moguće da osigura da Velika Britanija i svetski lideri pruže neophodnu pomoć Ukrajini. Zahvaljujući se na podršci, istakao je da čekaju da u Kijevu uruče ovu počasnu nagradu Džonsonu.

U nedavnom intervjuu za CNN, Džonson, jedan od najglasnijih pristalica Ukrajine, rekao je da su se stavovi zapadnih nacija razlikovali pre nego što je Moskva pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara.

Rekao je da je Nemačka htela da Ukrajina odustane, radije nego da se uplete u dugi rat, dok je francuski predsednik Emanuel Makron negirao pretnju vojnom operacijom.

Džonsona je u Dauning Stritu zamenila Liz Tras, koja je imala najkraći mandat od svih britanskih premijera. Sada je premijer Velike Britanije Riši Sunak, koji se prošle nedelje u Kijevu sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket vojne pomoći u vrednosti od 50 miliona funti (oko 58 miliona evra).

Komentari

Vaš komentar