Boris Džonson otvorio samit G7 u Engleskoj

Svet 11. jun. 202118:48 > 19:513 komentara
Podeli:

Pandemija, vakcine, klimatske promene, trgovina, Bregzit… teme su sastanaka lidera 7 najrazvijenijih zemalja Zapada. Nakon dve godine virtuelnih sastanaka, u britanskom Kornvolu su se na samitu okupili čelnici zemalja G7.

Nekada je ovim sastancima prisustvovala i Rusija. Danas su zategnuti odnosi Zapada sa Rusijom i Kinom jedan od glavnih izazova sa kojima se susreću lideri G7.

Britanski premijer Boris Džonson poželeo je dobrodošlicu liderima grupe G7 na početku samita u Kornvolu.

Povezane vesti:

On je rekao da je ovo sastanak koji je bio neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi sa pandemijom korone.

„Naše ekonomije imaju potencijal za snažan oporavak. Od vitalne je važnosti da ne ponovimo grešku poslednje velike krize: ekonomske recesije 2008. godine kada oporavak nije bio ujednačen u svim delovima sveta. Postoji rizik da će ostati trajni ožiljci zbog problema nejednakosti, i zato u oporavku moramo izgraditi kompleno društvo na boljim osnovama“, rekao je Džonson.

Najavljeno je da će lideri zemalja članica Grupe 7, na samitu da usaglase donaciju od milijardu vakcina siromašnim zemljama.

„U ovom trenutku, naše vrednosti nas pozivaju da učinimo sve što možemo kako bismo vakcinisali ceo svet protiv kovid-19. To je, takođe, u američkom interesu. Sve dok virus besni negde drugde, postoji rizik od novih mutacija koje bi mogle ugroziti naše ljude“, kazao je predsednik SAD Džo Bajden.

Ipak, pošto na svetu ima 8 milijardi stanovnika, a većini su potrebne dve doze, a moguće i tri, aktivisti kažu da donacija milijardu vakcina nije dovoljna i da mora mnogo više. U organizaciji Oksfam procenjuju da je svetu potrebno još 11 milijardi doza da pobedi pandemiju.

Pitanje vakcinacije neće međutim pokriti ostale probleme.

„Nama je potrebna saradnja sa celim svetom. Želimo da sarađujemo, posebno na pitanjima klimatskih promena, gde bez Kine nećemo doći do rešenja“, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Lideri G7 nastavljaju razgovore iza zatvorenih vrata i to oko tema oko kojih ima mnogo manje jedinstva, kao što je Bregzit ili svetska trgovina.

Komentari

Vaš komentar