Džonson podneo ostavku, ostaje premijer do izbora novog lidera stranke

Svet 07. jul 202213:38 > 14:4823 komentara
Podeli:

Britanski premijer Boris Džonson je saopštio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Konzervativne stranke, ali da će ostati na funkciji predsednika britanske vlade do izbora novog partijskog lidera.

Džonson je u obraćanju javnosti rekao da je jasno da je volja Konzervativne stranke da se izabere novi partijski lider, a samim tim i novi premijer.

Povezana vest

Džonson kaže da proces izbora novog lidera počinje odmah, a da će raspored koraka koji slede biti objavljen sledeće nedelje.

„U politici niko nije nezamenjiv. Naš briljantni sistem stvoriće novog lidera koji će voditi ovu zemlju napred kroz teška vremena“, poručio je.

Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva, nastavlja Džonson.

Džonson je rekao da je tužan što odustaje od najboljeg posla na svetu, a svojim sugrađanima je poručio da će aktuelna vlada nastaviti da brani njihove interese do izbora novog premijera.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče posle više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade ponelo ostavku.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vreme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vreme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, pre nego što ga je unapredio.

Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto zamenika partijskog „biča“ u parlamentu, posle optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

Joksimović: Ozbiljan pad životnog standarda

Brojne su reakcije na vest o odlasku sa vlasti Borisa Džonsona – ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović ukazala je na to da je ozbiljan pad životnog standarda u Ujedinjenom Kraljevstvu veoma vidljiv, kao i na to da je zemlja često paralisana.

„Zaista vlada saobraćajni haos u Ujedinjenom Kraljevstvu. On je jednim delom vezan za železnički saobraćaj koji je i dalje u štrajku, ali nisu zakazani datumi kada bi ponovo mogao stati železnički saobraćaj. Naravno, onog trenutka kada stane železnički saobraćaj, zapravo cela zemlja uđe u saobraćajni kolaps“, kazala je Joksimović za Tanjug.

„Međutim, sve je dramatičnija situacija i sa aerodromima i sa različitim kompanijama. Evo, juče je najnovija vest bila da će Britiš ervejz obustaviti 10.000 letova u periodu do oktobra, što je zaista dramatičan broj. Izidžet ima jako velikih problema“, dodala je ambasadorka.

Komentari

Vaš komentar