Boris Džonson na „klimavim nogama“ – posle „Partigejta“, novi skandal u vladi

Svet 06. jul 202219:296 komentara
Podeli:

Dva najiskusnija britanska ministra podnela su ostavke i tako gurnula vladu premijera Džonsona u novi haos. Ministri zdravlja i finansija juče su podneli ostavke, što je izgledalo kao završni udarac na premijersku funkciju Borisa Džonsona, nakon što je, posle "partigejta", nemušto pokušao da se izvini zbog još jednog skandala.

Ministri Said Džavid i Riši Sunak su javno podržavali Džonsona tokom višemesečnog skandala oko organizovanja žurki u njegovoj kancelariji i rezidenciji, kojim su prekršena stroga pravila o zatvaranju tokom kovida-19.

Ostavke su usledile pošto se Džonson izvinio za, kako je rekao, grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer, čija je uloga bila da održava disciplinu među torijevskim članovima parlamenta, pijan spopadao dvojicu svojih kolega.

POVEZANE VESTI

„Mislim da je to bila greška i izvinjavam se zbog toga svima na koje je to uticalo. Želim da bude potpuno jasno da u ovoj Vladi nema mesto za bilo koga ko je nasilnik ili zloupotrebljava svoj položaj“, kazao je Džonson.

Pinčera već godinama optužuju da je pijanac i da je sklon seksualnom uznemiravanju žena. Kritičari tvrde da je Džonson to znao. Za premijera je spas što konzervativci nemaju rešenje za novog lidera. Bivši ministri optužuju premijera da nije sposoban da vodi administraciju po određenim standardima.

„Efikasno upravljanje neizbežno zahteva lojalnost i kolektivnu odgovornost. Ja sam timski igrač i potpuno sam se, tokom prošle godine, fokusirao na efikasno upravljanje. Ali koračanje po užetu između lojalnosti i integriteta postalo je nemoguće poslednjih meseci. Gospodine predsedavajući, nikada neću rizikovati da izgubim svoj integritet“, rekao je Said Džavid.

Mišljenja građana Velike Britanije o ostavci su podeljena, iako malo njih misli da je Džonson dobar premijer.

„Depresivno, to je sve što mogu da kažem. Oni ne znaju šta rade. Boris mora da ode“, kaže menadžer iz Londona Džo Parker.

„Mislim da treba da ostane… uradio je neverovatan posao oko Bregzita, kovida, podržao je Ukrajinu“, izjavio je bankar Ričard Šuster.

Džonson je u parlamentu danas najavio da se oseća sposobnim da se nosi sa svim izazovima premijerske funkcije i da nastavlja svoj posao.

„Kakav patetičan spektakl. Samrtni čin njegove političke karijere i papagajsko ponavljanje gluposti“, komentarisao je vođa opozicionih laburista Kir Starmer.

Iako je dobar deo torijevaca umoran od odbrana Borisa Džonsona, a zahtevi za ostavkom su sve glasniji, Vlada je popunila redove i nastavila rad.

Komentari

Vaš komentar