Borel: Rusija želi da podeli EU

Svet 14. sep 202120:5910 komentara
Izvor: JOHN THYS / AFP

Rusija želi da podeli Evropsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na šta treba odgovoriti jedinstvom, istakao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u utorak na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. 

„Naše bi jedinstvo trebalo da bude najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni žele da nas podele, nije ih briga za Evropsku uniju“, kazao je Borel u raspravi s evroparlamentarcima o odnosima EU i Rusije.

„Rusija želi da razgovara s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne“, objasnio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i sigurnosnu politiku.

Rusija „uvek pokušava da podeli Evropsku uniju“, a Unija kao odgovor na to „mora ostati jedinstvena“, ocenio je Borel. „To, verujte mi, nije uvek lako“, istakao je.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa „teže nego ikad“ i da „prave komunikacije de facto nema“.

Međutim, Rusija je sused EU i „važan globalni akter“ pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

Ta strategija ne sme podrazumevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokratiji „jedan od glavnih prioriteta EU-a“, istakao je Borel.

„Ne možemo biti ostrvo okruženo autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživeli“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar