Borel predložio novu vojnu pomoć za Ukrajinu

Svet 13. sep 202219:103 komentara
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Šef evropske diplomatije Žozep Borel će zatražiti od zemalja članica EU da odobre novu sredstva za isporuku oružja Ukrajini, objavio je on u Evropskom parlamentu.

Rekao je evroposlanicima okupljenim u Strazburu da će predložiti zemljama članicama da odobre šestu tranšu pomoći u okviru evropskog fonda za mir da bi se nastavila vojna pomoć Ukrajini. Nije precizirao o kom se iznosu radi.

EU je već odobrila 2,5 milijarde evra u okviru tog programa u pet tranši od 500 miliona evra i njegov predlog bi trebalo da se odnosi takođe na iznos od 500 miliona, navela je njegova služba.

„Ruska vojska se povlači, nije sad trenutak da se odustane. Treba da nastavimo vojnu pomoć i udvostručimo napore“, rekao je Borel.

Radi se o međuvladinom fondu koji su uspostavile zemlje članice EU i koji ne potpada pod kontrolu parlamenta, podsetio je Borel.

„To nije finansiranje iz evropskog budžeta“, rekao je on.

EU se odvojeno obavezala da Ukrajini pruži makrofinansijsku pomoć od devet milijardi evra. Jedna milijarda već je isplaćena i postignut je sporazum o isplati ostalih pet milijardi.

Borel je rekao da to neće rešiti sve probleme Ukrajine, navodeći da treba uraditi više ali ni da Evropska unija sa svojim budžetom ne može da zameni ukrajinsku državu.

On je podsetio poslanike da Ukrajina takođe pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Komentari

Vaš komentar