Borba na Tajlandu da se izlivena nafta ne proširi na popularno turističko ostrvo

Svet 30. jan 202213:542 komentara
Podeli:
Izvor: LMspencer/Shutterstock

Povoljan vetar i uslovi na moru pomažu u akciji sprečavanja širenja naftne mrlje na plaže u istočnom Tajlandu, navode vlasti, ukazujući da i dalje postoji bojazan da bi izlivena nafta mogla da pogodi popularno turističko ostrvo.

Procenjuje se da je između 20 i 50 tona nafte izliveno utorak uveče u Tajlandskom zalivu iz podvodnog creva koje se koristi za punjenje tankera kod priobalne platforme naftne kompanije Star Petroleum Refining.

Curenje je zaustavljeno u roku od nekoliko minuta, navela je kompanija.

Radnici u zaštitnoj opremi uklonili su naftom kontaminiran pesak sa plaže Mae Ramvueng, u provinciji Rajong jugoistočno od Bankoka, koja je bila zatvorena juče.

Veći deo naftne mrlje se kreće ka Koh Sametu, popularnom turističkom ostrvu, koje, zajedno sa ostatkom zemlje, tek počinje da se oporavlja od pada broja turističkih dolazaka u pandemiji koronavirusa.

Tajlandski ministar za prirodne resurse i životnu okolinu Varavut Silpa-arča, rekao je da vlasti preduzimaju sve što je potrebno da spreče da nafta stigne do plaža na ostrvu.

Avioni ispuštaju hemikalije za razgradnju nafte i postavljaju se bumovi, velike plutajuće barijere koje zaokružuju naftu tako da može da se ukloni sa površine.

Ministar je rekao da je uveren da će uspeti da spreče da veći deo naftne mrlje uništi prirodne resurse, posebno korale.

„Naravno neki korali će biti oštećeni, ali ćemo uspeti većinu da spasemo i minimiziramo efekte za ljude“, rekao je minsitar.

Priobalni deo zavisi uglavnom od prihoda od turista i već je pogođen pandemijom zbog čega nisu mogli da dođu, a ovo izlivanje nafte će oporavak tog sektora dodatno otežati. Lokalna ribarska industrija takođe je pogođena zagađenjem.

Komentari

Vaš komentar