Bolsonaro: Ukrajinci svoje nade stavili u ruke komičara Zelenskog

Svet 28. feb. 202210:0311 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbio je da osudi vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini i, za razliku od stava njegove administracije, najavio je da će ta zemlja u UN biti neutralna.

Bolsonaro je na konferenciji za medije rekao da će Brazil ostati neutralan u sporu, napominjući da su „Rusija i Ukrajina, praktično bratske države“.

„Nećemo birati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomoći ćemo kad god je to moguće. Većina Ukrajinaca govori ruski jezik“, naglasio je Bolsonaro.

Prema njegovim rečima, on je protiv bilo kakvih sankcija koje bi imale negativne posledice po Brazil i ukazao je na rusko đubrivo koje je od ključne važnosti za poljoprivredni sektor te države.

Bolsonaro je dodao da je ukrajinski narod svoje nade stavio u ruke komičara Vladimira Zelenskog.

Brazilski predsednik je nedavno ignorisao pozive SAD da ne odlazi u posetu Rusiji i izazvao je negodovanje svojih zapadnih saveznika jer je rekao da je u solidarnosti sa Moskvom.

Krajem nedelje, Brazil je glasao za nacrt rezolucije Saveta bezbjednosti UN kojom se osuđuje ruska vojna operacija u Ukrajini, uprkos negodovanju Bolsonara. Rusija je stavila veto na rezoluciju.

Više o dešavanjima u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar