Bodiš: Ne isključujem mogućnost da Orban raspiše referendum o istupanju iz EU

Svet 09. jul. 202121:49 > 21:5238 komentara
Podeli:
gabor bodiš
Izvor: N1

Novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš izjavio je u Crvenoj liniji TV N1 da ukoliko mađarski premijer Viktor Orban proceni da je suviše kritika u Evropskoj uniji na njegov račun, ne isljučuje mogućnost da on raspiše referendum o istupanju Mađarske iz EU.

„I u tom smislu, oko izgradnje neke druge grupacije, možda i Srbija može da dođe u obzir“, kazao je Bodiš, komentarišući to što je Orban posetio upravo Beograd u trenutku kada iz EU stižu oštre kritike na račun Budimpešte zbog usvajanja zakona kojim se diskriminiše LGBT populacija u Mađarskoj.

POVEZANE VESTI:

Bodiš je rekao i da Orban usvajanjem tog zakona nije imao nameru da izazove burne reakcije u EU, već da pocepa opoziciju koja je najavila zajednički nastup na izborima sledeće godine. Naime, deo udružene opozicije je i nekadašnja ekstremno desničarska stranka Jobik, koja se u međuvremenu približila centru, ali koja je podržala usvajanje spornog zakona.

Orban je, međutim, iskoristio kritike iz EU kako bi učvrstio svoju poziciju u zemlji, ukazao je Bodiš.

Podsetio je i da je vladajuća mađarska stranka nedavno potpisala zajednički proglas o budućnosti EU sa nekoliko evropskih partija čiji se stavovi i programski ciljevi mogu smatrati neofašističkim.

„Po mišljenju najpoznatijeg mađarskog filozofa Mikloša Tamaša Gašpara, prvi put su se udružile fašističke, odnosno neofašističke stranke. Među potpisnicima su i mađarska vladajuća stranka, poljska vladajuća stranka, dve italijanske stranke (Matea) Salvinija i (Đorđe) Melonija, zatim austrijska Slobodarska partija i Voks u Španiji. Tako da Tamaš Gašpar smatra da po prvi put od 1945. godine ove stranke dovode u pitanje čitav međunarodni sistem koji se zasniva na antifašizmu“, upozorio je Bodiš.

Kazao je i da ne zna koliku snagu u Evropi trenutno ima taj pokret, ali da svakako ukazuje na to kakva je Orbanova vizija budućnsti Mađarske i EU.

„Recimo oko istupanja Mađarske iz EU. Na to pitanje je dao odgovor treći čovek (Mađarske), koji je bio u Beogradu dva dana pre Orbana. To je Laslo Kever koji je predsednik parlamenta, i koji je na pitanje da li će Mađarska istpupti iz Unije, rekao: ‘Ne, Mađarska će sačekati da se Unija uruši'“, podsetio je Bodiš.

Gost Crvene linije je, međitim, istakao da istraživanja javnog mnjenja pokazuju kako više od 60 odsto Mađara i dalje smatra EU kao nešto dobro za njihovu zemlju.

„Zato je to malo naučna fantastika govoriti o tome. Međutim, ne treba potceniti propagandnu mašineriju“, upozorio je Bodiš uz ocenu da bi propaganda režima o ugroženosti Mađara i Mađarske mogla da dovede do toga da eventualni referendum o istupanju iz Unije uspe.

Bodiš je podvukao i da Orban redovno prati raspoloženje javnosti o svakoj temi, i da svakako neće raspisati referendum ukoliko bi postojala opasnost da on ne ostvari svoj cilj.

Celu emisiju Crvena linija možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar