Blinken upozorava da se Rusija nalazi pred izborom, Lavrov očekuje odgovore

Svet 21. jan. 202219:1622 komentara
Podeli:

U Ženevi se u četvrtak održala četvrta runda pregovora SAD i Rusije. Posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se Rusija nalazi pred izborom – pregovori ili konflikt.

Lavrov i Blinken su u ženevskom hotelu „Predsednik Vilson“ razgovarali tek oko pola sata. Razmatrali su da li diplomatskim akcijama mogu da smire rastuće tenzije. Američki državni sekretar je, posle razgovora izjavio da su SAD spremne da nastave pregovore u „duhu reciprociteta“. On je dodao da je razgovor sa Lavrovim bio iskren.

Povezane vesti:

„Preneo sam stav SAD i naših evropskih partnera da čvrsto stojimo uz Ukrajinu u podršci njenom suverenitetu. Svaki pokret ruske vojske preko granica biće dočekan brzom, oštrom i ujedinjenom reakcijom SAD i njenih saveznika“, rekao je Blinken.

On se pre puta u Ženevu u Berlinu konsultovao sa svojim evropskim saveznicima.

"Ovo je deo tekućih napora da se deeskaliraju tenzije i spreči dalja ruska agresija na Ukrajinu. Dolazim iz konsultacija sa saveznicima i partnerima, kao i sa samom Ukrajinom", rekao je.

Pre razgovora, agencije su emitovale dve vesti: da u okviru zahteva Rusije da se NATO vrati na pozicije iz 1997. Moskva sada želi da se NATO povuče i iz Rumunije i Bugarske. Istovremeno, Rusija šalje dva bataljona raketnih sistema zemlja–vazduh S-400 u Belorusiju.

"Čuo sam jednu od vaših poslednjih izjava tokom vaše evropske turneje kada ste rekli da niste očekivali iskorak od ovih pregovora. Ne očekujemo iskorak ni ja na ovim pregovorima. Ono što očekujemo su konkretne odgovore na naše konkretne predloge", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nastojanja Vašingtona da s Evropljanima formira zajednički front prema Moskvi zakomplikovao je sam predsednik Bajden, kada je u sredu rekao da predviđa da će Rusija "ući" u Ukrajinu i da će Moskva to skupo da plati.

Moskva poriče da planira napad i tvrdi da ima pravo da raspoređuje vojsku na svojoj teritoriji kako god želi, ali ističe da bi mogla preduzme neodređene vojne akcije ukoliko Zapad ne udovolji njenim zahtevima.

"Što se tiče našeg principijelnog pitanja o neširenju NATO-a – mnogi se pitaju 'zašto'. To je zato što je ovaj Savez stvorena protiv Sovjetskog Saveza, a sada radi protiv Rusije. To piše u njenim doktrinarnim dokumentima", rekao je Sergej Lavrov.

On je izjavio da je dobio obećanje od svog američkog kolege da će uskoro dobiti mišljenje, kako SAD gledaju na ispunjenje iz dokumenata OEBS-a, da se jačanjem bezbednosti neke države ne može ugrožavati bezbenost druge.

Jedini konkretni dogovor današnjeg susreta u Ženevi je da će se dijalog Moskve i Vašingtona nastaviti i pored prethodna četiri susreta u ovom mesecu.

Komentari

Vaš komentar