Blinken: SAD zabrinute zbog ponašanja Pekinga tokom posete zvaničnice UN

Svet 29. maj. 202210:1211 komentara
Podeli:
Entoni Blinken
Izvor: Michael A. McCoy/Pool via REUTERS

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućih ograničenja koje je Peking nametnuo tokom posete visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašele Sinđijangu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

„SAD su zabrinute zbog posete visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašele i njenog tima Narodnoj Republici Kini i pokušaja Kine da ograniči i manipuliše tom posetom“, rekao je Blinken u saopštenju.

Povezane vesti

On je rekao da uslovi te posete nisu omogućili potpunu i nezavisnu procenu stanja ljudskih prava, uključujući i u Sinđijangu na istoku zemlje.

Dodao je da je zabrinut informacijama prema kojima su stanovnici Sinđijanga upozoreni da se ne žale ili da otvoreno govore o uslovima u tom regionu.

Ta kineska oblast dugo je bila pogođena učestalim krvavim napadima na civile koje su prema vlastima činili separatisti i islamisti Ujguri, glavna etnička grupa u regionu.

Zbog toga je ta oblast poslednjih nekoliko godina pod drakonskim nadzorom.

U zapadnim studijama optužuje se Peking da je internirao više od milion Ujgura i članova drugih muslimanskih etničkih grupa u kampove za reedukaciju, odnosno da im je nametnuo prinudni rad, ili prinudne sterilizacije. SAD govore o „genocidu“.

Kina osuđuje te pristrasne izveštaje i kaže da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim za razvoj zapošljavanja i za iskorenjivanje ekstremizma.

Mišel Bašele je tokom šestodnevne posete Kini obišla Urumći, glavni grad regiona Sinđijang i navela je da je u gradu Kašgar posetila jedan zatvor gde je videla zatvorenike, opisujući svoj pristup „prilično otvorenim i transparentnim“.

Ona je rekla da je vlada Sindjijanga dala uveravanja da je mreža centara za profesionalnu obuku rasformirana. Bašele je rekla da je posetila jedan od tih starih centara.

Detalji njene posete nisu objavljeni. Ona je zbog epidemijske situacije u Kini bila izdvojena od stranih novinara.

Na onlajn konferenciji za novinare organizovanoj na kraju boravka u Kini Bašele je rekla da njena poseta, koju nisu mogli da prate strani mediji, nije predstavljala „istragu“.

Komentari

Vaš komentar