Blinken: SAD ima kredibilne izveštaje o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

Svet 06. mar 202216:57 > 17:3726 komentara
Podeli:
Ukrajina
Izvor: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD videle "veoma kredibilne izveštaje o namernim napadima na civile" u Ukrajini, koji bi mogli da se smatraju ratnim zločinima.

„Videli smo veoma kredibilne izveštaje o namernim napadima na civile koji bi mogli da se smatraju ratnim zločinima. Videli smo veoma kredibilne izveštaje o upotrebi određenog naoružanja“, kazao je Blinken za CNN.

Povezane vesti

On je dodao da SAD sada dokumentuju sve to, „grupišući to, proučavajući to, kako bi bili sigurni da, dok pojedinci i odgovarajuće organizacije i institucije istražuju da li su ratni zločini počinjeni ili se vrše, možemo da im pružimo podršku šta god da rade“.

„Tako da trenutno sagledavamo sve te izveštaje. Vrlo su kredibilni i sve je dokumentovano“, naveo je Blinken.

Američki predsednik Džozef Bajden prošle sedmice je kazao da Rusija namerno gađa civile u napadima u Ukrajini, ali nije ruske akcije u toj zemlji nazvao ratnim zločinima. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je takođe optužio Rusiju da koristi kasetne i vakuum bombe – oružje koje je zabranjeno prema međunarodnom pravu.

Ukrajinci imaju plan za slučaj da Zelenski bude ubijen

Ukrajinci imaju plan za „kontinuitet vlade na ovaj ili onaj način“, ukoliko ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bude ubijen, kazao je Blinken u intervjuu za CBS, prenosi CNN.

„Ukrajinci imaju planove, u slučaju o kojem neću govoriti niti ću ulaziti u detalje, da obezbede kontinuitet vlade na ovaj ili onaj način, i to ću ostaviti na tome“, kazao je Blinken.

On je, takođe, pohvalio Zelenskog za način na koji vodi zemlju kroz ovu krizu.

„Vođstvo koje je predsednik Zelenskog pokazao, cela vlada se pokazala kao izuzetna, oni su oličenje ovog izuzetno hrabrog ukrajinskog naroda“, ocenio je Blinken.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar