Blinken: Rusija nije ostvarila svoje ratne ciljeve, ali Ukrajina jeste

Svet 25. apr. 202212:40 > 14:0728 komentara
Podeli:
Blinken zelenski
Izvor: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Rusija ne uspeva da sprovede svoje ratne ciljeve, ali Ukrajina uspeva, rekao je u američki državni sekretar Entoni Blinken nakon što se u pratnji ministra odbrane Lojda Ostina sastao s predsednikom Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu.

„Što se tiče ruskih ratnih ciljeva, Rusija je već podbacila, a Ukrajina je već uspela“, rekao je Blinken na brifingu u Poljskoj nakon što su se zvaničnici vratili sa sastanka koji je trajao tri sata umesto predviđenih 90 minuta.

Sjedinjene Države iskoristile su priliku da u prvoj zvaničnoj američkoj poseti Ukrajini od početka ruske invazije, najave postepeni povratak američkih diplomata u zemlju i imenovanje novog ambasadora.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da SAD žele da "vide Rusiju oslabljenu do stepena na kom neće moći da čini stvari koje je učinila u invaziji na Ukrajinu".

Američki ministar odbrane dodao je kako veruje da bi Ukrajina mogla da pobedi uz pravu podršku.

Američki zvaničnici obećali su novu pomoć od 713 miliona dolara ukrajinskoj vladi i zemljama u regionu pošto je ruska invazija izazvala strah od dalje agresije Moskve.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar