Blinken primio belorusku opozicionu liderku Tihanovsku u Vašingtonu

Svet 19. jul 202123:164 komentara
Podeli:
Izvor: Aris Oikonomou / AFP

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Vašingtonu sa beloruskom opozicionom liderkom Svetlanom Tihanovskom, u vreme kada Vašington pojačava kritikovanje vlasti u Minsku zbog raširene represije nad neistomišljenicima.

Tihanovsku, koja se posle prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji sklonila u Litvaniju, Blinken je ugostio u Stejt departmentu kako bi iskazao podršku i njoj i drugim demonstrantima protiv autoritarne vladavine predsednika Aleksandra Lukašenka.

Povezane vesti

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su Blinken i Tihanovska „razgovarali o represiji koju sprovodi Lukašenkov režim“ i „koracima za koje su SAD i većina međunarodne zajednice naveli da Lukašenkov režim mora da preduzme“.

„Kao što znate, gospodja Tihanovska je na čelu opozicionog pokreta u Belorusiji, i mi smo srećni da je ugostimo danas i da nastavimo naše napore kako bismo bili uz beloruski narod i njegove težnje ka ljudskim pravima, demokratiji i uz njegove šire evroatlantske težnje“, naveo je Prajs.

Tihanovska, koja je postala glavni protivnik Lukašenku na izborima posle hapšenja drugih opozicionara, ove nedelje boravi u Vašingtonu, gde traži podršku od zvaničnika administracije predsednika Džozefa Bajdena i članova Kongresa SAD.

Beloruske vlasti ovih dana nastavljaju oštar obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima, što osudjuju SAD i brojne evropske države.

Komentari

Vaš komentar