Blinken: Pandemija izgovor represivnim vladama da pojačaju pritisak na medije

Svet 03. maj. 202119:331 komentar
Podeli:
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da je pandemija izgovor represivnim vladama da pojačaju pritisak na nezavisne medije, ističući da je sloboda izražavanja još važnija u kriznim situacijama kako bi se javnost upozorila na zloupotrebe i korupciju i u suzbijanju opasnih dezinformacija.

On je, povodom Svetskog dana slobode medija, pozvao sve vlade da zaštite medije i omoguće novinarima da rade svoj posao bez straha od nasilja, pretnji ili nepravednog pritvora, saopštio je Stejt department.

povezane vesti

SAD su jasno i oštro odgovorile na brutalno ubistvo Džamala Kašogija, kako bi pomogle u odvraćanju od pretećeg ponašanja prema medijima – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog povećanih napora vlada da kontrolišu pristup Internetu i cenzurišu sadržaj.

„SAD osuđuju delimično ili potpuno gašenje interneta koje nameću vlade, kako bi se sprečila sloboda izražavanja na mreži i ograničila mogućnost nezavisnih novinara da služe javnosti. Pozivamo vlade da istraže i zahtevaju odgovornost za sve zločine nad novinarima i medijskim radnicima“, navedeno je u saopštenju.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvestio je da se 2020. godine broj novinara ubijenih u znak odmazde zbog njihovog izveštavanja više nego udvostručio i da se najveći broj ubistava desio u Meksiku i Avganistanu.

Prema CPJ-u, broj novinara koji su zatvoreni zbog izveštavanja 2020. godine dostigao je najviši nivo otkako organizacija vodi evidenciju, a najviše novinara uhapšeno je u Kini, Turskoj i Egiptu, dok u Rusiji vlasti i dalje ograničavaju nezavisno izveštavanje.

Komentari

Vaš komentar