Blinken: Nisam video dokaz Izraela o delovanju Hamasa u srušenoj zgradi u Gazi

Svet 17. maj. 202115:129 komentara
Podeli:
Izvor: SAUL LOEB / POOL / AFP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da nije video nikakav dokaz Izraela o delovaju Hamasa u zgradi u pojasu Gaze srušenoj u izraelskom udaru iz vazduha tokom vikenda.

Blinken je to rekao na konferenciji za novinare u Kopenhagenu, dok raste pirtisak na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da zatraži prekid vatre u izraelsko-paletinskom sukobu.

Povezane vesti

Izrael je srušio zgradu u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih stranih medija i tvrdio da su tamo bile i kancelarije vojne obaveštajne službe Hamasa.

„Ubrzo posle udara mi smo zahtevali dodatne detalje kao dokaz za to. Ja nisam video da je pružena bilo kakva informacija“, rekao je Blinken, dodavši da će „prepustiti drugima da ocene da li je ikakva infomacija data i našu procenu te informacije“.

Blinken je dodao da „Izrael ima posebnu odgovornost za zaštitu civila dok se brani i to apsolutno uključuje novinare“.

Državni sekretar SAD je to izjavio pošto su se diplomate u Savetu bezbednosti UN i šefovi diplomatija muslimanskih zemalja hitno sastali u nedelju zahtevajući okončanje krvoprolića posle najsmrtonosnijeg pojedinačnog napada Izraela tokom sukoba koji traju već nedelju dana.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je zgrada u kojoj su bili kancelarije medija „u potpunosti legitiman cilj“ i za američku TV mrežu CBS izjavio da Izrael takve dokaze daje kroz obaveštajne kanale.

Komentari

Vaš komentar