Blinken nenajavljeno u Avganistanu posle Bajdenove odluke o povlačenju vojske

Svet 15. apr. 202121:551 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Afghan Presidential Palace via AP

Šef američke diplomatije Entoni Blinken boravio je u nenajavljenoj poseti Avganistanu, posle odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena da povuče vojsku iz te zemlje.

Blinken se sastao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, premijerom Abdulahom Abdulahom i drugim zvaničnicima i razgovarao o Bajdenovoj odluci da se oko 2.500 američkih vojnika vrati kući do 11. septembra, kada je 20. godišnjica terorističkog napada na Njujork i Vašington.

NATO je takođe najavio da će 7.000 vojnika te alijanse biti povučeno u narednim mesecima, što će označiti i kraj decenijskog stranog vojnog prisustva u Avganistanu.

Blinken je avganistanskim liderima preneo da povlačenje vojske ne znači i kraj odnosa.

„Želim da svojom posetom pokažem da su SAD i dalje posvećene narodu Avganistana. Partnerstvo se menja, ali opstaje“, rekao je državni sekretar SAD.

Blinken je kasnije na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi, gde je prethodno pozdravio američke vojnike, upozorio talibane da računaju sa snažnim odgovorom na bilo kakav napad na američke vojnike dok se budu povlačili.

Američki ministar je došao u Avganistan iz Brisela gde je sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, obavestio članice NATO o povlačenju vojske.

Komentari

Vaš komentar