Blinken: Bez brzog napretka – sporazum sa Iranom „prazna ljuštura“

Svet 14. dec 202110:491 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger//File Photo

SAD sa saveznicima aktivno pripremaju alternative iranskom nuklearnom sporazumu ukoliko ne uspeju pregovori o njegovom oživljavanju, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken u Džakarti, gde se nalazi u sklopu turneje po regionu jugoistočne Azije. "Uskoro će biti kasno jer Iran još uvek nije uključen u prave pregovore", rekao je Blinken novinarima i dodao da će bez brzog napretka, međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu biti "prazna ljuštura".

Prema njegovim rečima, Iran gubi dragoceno vreme braneći stavove koji su „nespojivi“ za oživljavanje sporazuma iz 2015. godine.

Povezane vesti

Blinken je rekao da zbog toga SAD i saveznici rade na alternativama tom sporazumu, ali nije naveo druge detalje.

Posredni pregovori Irana i SAD putem Evropske unije, nastavljeni su krajem novembra u Beču.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su napustile sporazum za vreme predsednika Donada Trampa, dok je aktuelni predsednik Džozef Bajden spreman da se zemlja vrati sporazumu ako Teheran ponovo poštuje obaveze prema tom dokumentu.

Komentari

Vaš komentar