Bivšoj liderki Mjanmara kazna smanjena sa četiri na dve godine zatvora

Svet 06. dec. 202117:40
Podeli:
Izvor: Reuters/Soe Zeya Tun

Vojne vlasti Mjanmara smanjile su kaznu bivšoj premijerki te zemlje Aung San Su Ći sa četiri na dve godine zatvora, javila je državna televizija.

Su Ći, koja je zbačena sa vlasti vojnim udarom 1. februara, osuđena je ranije na četiri godine zatvora, nakon što je proglašena krivom za podsticanje nemira i kršenje mera protiv pandemije koronavirusa. Te optužbe su mnogi osudili kao politički motivisane.

Nekoliko sati kasnije, kazna joj je prepolovljena, kao i bivšem predsedniku Tajlanda Vin Miintu, osuđenom u istom procesu, navodi AP.

Državna televizija je navela da je smanjenje kazne deo amnestije.

Njih dvoje će kaznu izdržavati na mestu gde se sada nalaze, što znači neće biti poslati u zatvor.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, u pritvoru je od hapšenja 1. februara, nije poznato gde se nalazi, ali ona to mesto nije opisala kao zatvor.

Današnja presuda je prva u nizu protiv Su Ći (76) otkako je uhapšena ove godine. Ako bude proglašena krivom po svim optužbama sa kojima se suočava, mogla bi da bude osuđena na više od 100 godina zatvora.

Ona je ranije provela 15 godina u kućnom pritvoru zbog suprotstavljanja generalima, ali je potom pristala da sarađuje sa njima kada su obećali da će uspostaviti demokratsku vladavinu.

Međunarodna zajednica je ranije danas izrazila zabrinutost zbog četvorogodišnje kazne bivšoj liderki Mjanmara.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele osudila je „politički motivisan i montiran proces“ pred sudom pod kontrolom vojske.

Ona je dodala da presuda „zatvara vrata političkom dijalogu“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je „politički motivisana presuda još jedan veliki zastoj za demokratiju“ u Mjanmaru.

Naveo je da je reč o jasnom pokušaju da se demokratski izabrani lideri isključe iz procesa dijaloga.

Komentari

Vaš komentar