Bivši španski kralj Huan Karlos I vratio se u Španiju posle skoro dve godine

Svet 20. maj. 202219:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Bivši španski kralj Huan Karlos I, koji je abdicirao 2014. godine, vratio se u Španiju posle skoro dve godine boravka u Abu Dabiju, gde je otišao nakon više finansijskih skandala u koje je bio umešan.

U domovinu se vratio, kako je rečeno, da bi prisustvovao jednoj veslačkoj regati, a povratak mu je omogućen nakon što je oslobođen optužbi, ali je njegov dolazak ipak izazvao brojne kontroverze, preneo je Politiko.

To je čovek koji je svojevremeo uradio veoma dobar politički posao, ali je pri kraju svoje vladavine napravio niz užasnih ličnih i profesionalnih grešaka. Zbog toga u Španiji neće snositi pravne posledice, ali ima stvari zbog kojih mora da plati moralu cenu, rekla je Ana Romero, autor više knjiga o španskoj monarhiji.

O povratku osamdesetčetvorogodišnjeg bivšeg kralja počelo je da se govori u martu, kada je Vrhovni sud zatvorio sve tri istrage o njegovim finansijama.

Jedna se odnosila na 100 miliona dolara koje je 2008. godine dobio od saudijske kraljevske porodice, kada su istražitelji zaključili da nema dokaza da je to bio mito u vezi sa ugovorom o izgradnji brze železničke pruge, a kraljvski imunitet ga je zaštitio od podizanja optužnice za utaju poreza.

Drugom istragom je utvrđeno da Huan Karlos nije imao nikakve koristi od jednog ofšor fonda u Džersiju, dok je istraga koja se odnosila na 500.000 dolara koje je primio od jednog meksičkog tajkuna zatvorena zbog toga što je poreskim vlastima platio pet miliona evra na ime svih zaostalih obaveza.

Huan Karlos je stupio na tron 1975. godine posle smrti diktatora Franciska Franka, a šest godina kasnije sprečio je pokušaj državnog udara, što mu je u narednim decenijama garantovalo ogromnu popularnost.

Problemi za njega počeli su kada je 2012. otkriveno da je sa svojom ljubavnicom bio u lovu na slonove u Bocvani, u vreme kada je španska ekonomija bila na kolenima usled velike svetske krize.

Naredne dve godine odolevao je žestokim kritikama, da bi 2014. odlučio da abdicira i da vlast prepusti sinu Filipu VI.

Nakon toga su počeli da izlaze na videlo veliki finansijski skandali u koje je bio umešan, zbog čega je 2020. otišao u samoizganstvo u Abu Dabi.

Odluka kralja Filipa da pošalje oca u inostranstvo bio je pokušaj da se napravi razlika između postupaka bivšeg kralja i imidža krune kao institucije, ali je to bio fijasko, jer je sve ukazivalo da je Huan Karlos pobegao od pravosudnog sistema, rekao je Pablo Simon sa Univerziteta Karlos III u Madridu.

Kralj Filip je prošle nedelje bio u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tada je odbio da se vidi s ocem, ali je danas saopšteno da će se njih dvojica sastati u ponedeljak u Madridu, pre nego što se Huan Karlos vrati u svoju rezidenciju u Abu Dabiju.

Zbog skandala u koje je bio umešan bivši kralj, podrška monarhiji u Španiji sve više opada i anketa sprovedena prošle godine pokazala je da svega 31 odsto Španaca želi da država i dalje bude kraljevina, dok 39 procenata želi republiku.

Komentari

Vaš komentar