Bivši šef obaveštajne službe Južne Afrike optužio predsednika za otmicu i mito

Svet 02. jun 202216:041 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Siphiwe Sibeko

Bivši šef obaveštajne službe Južne Afrike optužio je predsednika te zemlje Sirila Ramafosu za kidnapovanje i podmićivanje i to je prijavio policiji.

Kako prenosi BBC, bivši obaveštajac Artur Frejzer je rekao da se optužbe odnose na slučaj navodnog pokušaja krađe oko četiri miliona dolara iz jedne od predsednikovih nekretnina, kao i na navodne pokušaje da se to zataška.

Ramafosa je rekao da ne postoji osnova za te tvrdnje.

Deo javnosti na Frejzera gleda kao na bliskog saveznika bivšeg predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume, a neki veruju da su optužbe povezane sa previranjima unutar  vladajuće partije uoči izbora za lidera stranke u decembru.

Artur Frejzer, koji je vodio nacionalnu službu bezbednosti od 2016. do 2018. godine,je izjavio da je policiji predao fotografije, podatke o bankovnim računima i video snimke.

On je u saopštenju naveo da su kriminalci provalili na farmu u oblasti Limpopo u februaru 2020. kako bi ukrali više od četiri miliona dolara. Dalje tvrdi da su oni uhvaćeni u tom pokušaju, zadržani, kao i da im je plaćeno da ne govore o tome šta se dogodilo.

Iz predsednikovog kabineta su potvrdili da se dogodila krađa na farmi i da je u njoj „otuđen prihod od prodaje divljači“. Dodali su da je predsednik, koji se u tom trenutku nije nalazio u zemlji, prijavio krađu policijskoj službi za zaštitu predsednika, kao i da je otvoren za svaku vrstu saradnje u okviru istrage.

Komentari

Vaš komentar