Bivši ruski premijer: Putin je „lud“ za Krimom, nije očekivao oštre sankcije

Svet 18. mar 202216:011 komentar
Izvor: Maxim ZMEYEV/AFP

Bivši premijer Rusije Mihail Kasjanov ne veruje da je predsednik Vladimir Putin „ozbiljan“ u vezi sa mirovnim pregovorima i malo je verovatno da će ponuditi bilo kakvo rešenje konflikta „koje će biti komforno za ukrajinski narod“.

Osim obećanja o neutralnosti – što znači da Ukrajina neće aplicirati za članstvo u NATO ili EU – Kasjanov veruje da će Putin insistirati na „zvaničnom priznanju“ da je Krim deo Rusije.

„To je apsolutno ključno, gospodin Putin je lud za Krimom“, rekao je za BBC World News.

Kasjanov, koji je bio premijer između 2000. i 2004, rekao je da sumnja da će bilo kakav dogovor biti napravljen kao rezultat trenutnih pregovora između dve strane, sugerišući da to Rusima samo daje „vreme za pregrupisavanje“.

On je rekao da su Putin i njegovi najbliži politički saveznici „nervozni“ zbog razmera „razornih“ ekonomskih sankcija koje je uveo Zapad, sugerišući da ruski lider „nije očekivao da će sankcije biti tako oštre“.

Rekao je da bi svaka odluka o prekidu vojnih operacija u Ukrajini „bila početak Putinovog kraja“.

„Mislim da će nastaviti da tlači i povećava invaziju“, rekao je Kasjanov i dodao da je „veoma zabrinut… da bi se nešto strašno moglo dogoditi na bojnom polju“.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar