Bivši pripadnik ruskog FSB-a na čelu okupiranog ukrajinskog regiona Herson

Svet 05. jul 202211:154 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo

Ruski zvaničnik Sergej Jelisejev, potekao iz moćne bezbednosne službe (FSB), preuzeo je upravljanje ukrajinskim regionom Herson, koji je Moskva okupirala.

Jelisejev, dosadašnji pomoćnik šefa vlade severozapadne ruske oblasti Kalinjingrad, postao je šef vlade regiona Herson, objavio je preko Telegrama Vladimir Saldo, koji vodi rusku okupacionu upravu.

Njegova vlada preuzela je dužnost danas, navodi se u objavi.

Pedesetjednogodišnji Jelisejev, diplomac FSB akademije, radio je u bezbednosnoj službi na funkcijama koje nisu prezicirane, navodi se na internet sajtu regiona Kalinjingrad.

Bivši ukrajinski poslanik koji je prešao na stranu Moskve, a krajem juna preživeo pokušaj atentata, Aleksej Kovalev imenovan je za pomoćnika Jelisejeva za poljoprivredna pitanja.

„Rusija je ovde zauvek“, izjavio je on.

Od preuzimanja Hersona, Moskva sprovodi politiku rusifikacije te oblasti, uvedena je rublja kao valuta, izdati su ruski pasoši, prva ruska banka otvorila se krajem juna, guše se kritični glasovi i ekonomska aktivnost je u velikoj meri pod kontrolom okupacione administracije, navodi agencija Frans pres.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao kada je pokrenuo ofanzivu protiv Ukrajine da je njegova zemlja neće okupirati. Od tada Kremlj se ograničava na to da prenosi da će stanovnici birati svoju budućnost, nagoveštavajući da podržava organizaciju referenduma i pripajanje, kao što se desilo na Krimu.

Istovremeno je više atentata poslednjih nedelja izvršeno na predstavnike Kremlja u okupiranim zonama, kao onaj na Alekseja Kovaleva. Ukrajinske snage su prešle u ofanzivu u regionu Hersona i povratile određenu teritoriju od Rusa, navodi Frans pres.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar