Bil Gejts: Suludo je kad kažu da je moja uloga u pandemiji koronavirusa zlokobna

Svet 22. maj. 202214:3438 komentara
Podeli:
Izvor: Evan Vucci / POOL / AFP

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je da koronavirus vidi kao ličnog neprijatelja i da se stalno pita da li je bio pametniji od nas i kako može da nas zavara. "Sve bi bilo lakše da smo delili znanje i pomagali jedni drugima, ali došlo je do većih podela nego što sam očekivao. To je ljudska priroda. Pandemije izvlače ono najbolje i najgore u ljudima. Neki pojedinci i zemlje smatrali su da imaju pravo da budu prvi vakcinisani. U razvijenim zemljama vakcinišemo mlade i decu, dok su stariji Afrikanci i Latinoamerikanci bez vakcinacije", kaže on.

U razgovoru za ABC ističe da je u poslednje dve godine uložio sve napore da pobedi koronavirus.

„Nekoliko generacija prolazi kroz događaje koji uzrokuju milijarde dolara gubitaka i desetine miliona smrti. Nijedan zemljotres ili požar nisu izazvali toliku štetu. Međutim, bili smo spremniji da se nosimo sa zemljotresima i požarima. Svake godine trošimo milijarde na odbranu, a gotovo ništa na zaštitu od pandemija“, ocenio je Gejts i dodao da je proveo sate proučavajući statistiku odgovora na virus u svakoj zemlji.

Povezane vesti:

„Zato što uvek želim da znam čvrste činjenice. Australija, Novi Zeland i Južna Koreja su u početku dobro odgovorile“, kaže.

Ali zemlja koja ga je najviše impresionirala je Vijetnam, zbog svog zdravstvenog sistema, poruka stanovništvu i stope vakcinacije od 98 odsto.

„To je poseban slučaj“, kaže on.

Branilac zatvaranja, pojašnjava da je njihove efekte teško proceniti.

„Na primer, u Švedskoj su ograničenja bila umerena, ali se stanovništvo ponašalo odgovorno, kao da je zatvoreno. S druge strane, u Sjedinjenim Državama, rigoroznijim, mnogi su ih preskakali. Hong Kong je još jedan neobičan slučaj. Zatvaranja su sproveli na odličan način, ali kada je stigao omikron, procenat vakcinacije starijih od 65 godina bio je 35 odsto, bolna cifra. Japan je jedinstven, zbog svoje opsesije maskama. To je zemlja sa najviše starijih, ali su mršavi – i zapamtimo da rizik od smrti ima mnogo veze sa gojaznošću i dijabetesom”, naveo je Gejts.

Bio je zgrožen kada je video da se toliko ljudi ponaša iracionalno, antivakseri su ga otvoreno mrzeli.

„To da vas označavaju kao nekoga ko igra zlokobnu ulogu u ovoj pandemiji, čovek se zapanji. Činjenica je da radim u svetu vakcina i da imam mnogo novca. Ali, ideja da želim da kontrolišem ljudska tela je suluda“, ocenjuje.

Priznaje da se oseća pomalo krivim što je preživeo pandemiju bolje od skoro svih ostalih.

„Imam savršenu internet vezu, velike kuće, privatni avion gde nema rizika od infekcije. Mogao sam da vidim svoju decu. Drugim ljudima je bilo mnogo gore, posebno siromašnima, naravno“, kaže Gejts.

Seća se da je onog dana kada je u Sjedinjenim Državama određeno zaključavanje, napustio je svoju fondaciju rekavši da su svi njegovi projekti u opasnosti.

„Ono što nas je spasilo bila je prva moja ljubav – kompjuter. Svi su počeli da rade na svojim ličnim računarima i produktivnost je ostala na 90 procenata. Izdvojili smo više od 2 milijarde dolara za ublažavanje efekata pandemije“, kaže dodajući da je Majkrosoft, bez sumnje, prošao veoma dobro.

„Kako to da vam kažem, Microsoft predstavlja otprilike 10 ili 12 procenata mog ličnog bogatstva, ali akcije su generalno ostale u porastu, što nam je omogućilo da doniramo više novca nego ikada ranije“, zaključio je Bil Gejts.

Komentari

Vaš komentar