Bezbednosni službenici SAD: Izgrednici na Kapitol „došli spremni za rat“

Svet 23. feb. 202123:445 komentara
Podeli:
Izvor: Erin Scott/Pool via REUTERS

Američki bezbednosni službenici Kapitola, koji su smenjeni posle januarskog napada gnevne mase desničara na Kongres SAD, za propuste obezbeđenja su optužili obaveštajne službe, jer ih nisu obavestile šta se sprema.

Svedočeći pred odborom Senata, službenici su rekli da su izgrednici „došli pripremljeni za rat“, s oružjem, komunikacijskim uređajima i penjačkom opremom, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Bivši šef policije Kapitola Steven Sund rekao je da se pripremio za protest, a ne za „koordinirani napad u vojnom stilu“.

Četiri osobe među izgrednicima su izgubile živote, kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa napale američki Kapitol.

Trojica od četvorice službenika, koja su svedočila pred Odborom za nacionalnu bezbednost i vladine poslove, podnela su ostavke neposredno posle napada, u kojem je ubijen i jedan policajac pri Kapitolu.

Među svedocima su vršitelj dužnosti šefa policije Vašingtona Robert Konte, bivši šef američke policije Kapitola Steven Sund, bivši senatski narednik Majkl Stenger i bivši kućni narednik Paul Irving.

Demokrate smatraju da je napad predstavljao pobunu, a optužili su Trampa zbog navodnog podsticanja mase. Kasnije ga je Senat oslobodio optužbi, ali je ipak ostao prvi predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan.

Komentari

Vaš komentar