Benet: Obnavljanje nuklearnog sporazuma sa Iranom je greška

Svet 13. jun 202117:00 > 17:23
Podeli:
Izvor: Reuters/Ronen Zvulun

Naftali Benet, koji će, kako se očekuje, u nedelju uveče postati novi premijer Izraela, ocenio je da je obnova nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom greška.

„Izrael neće dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem. Izrael nije strana u (međunarodnom nuklearnom) sporazumu i zadržaće punu slobodu delovanja“, rekao je Benet, vođa desničarske stranke Jamina (Desno), na specijalnoj sednici parlamenta, Kneseta, na kojoj će se glasati o poverenju novoj Vladi Izraela.

Povezane vesti

Tako oštra izjava predstavlja nastavak konfrotacijske politike dosadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua, ocenio je Asošiejted pres.

On je takođe najavio otvaranje novog poglavlja u odnosima s arapskim građanima Izraela.

„Mi razumemo teškoće i potrebe arapske javnosti“, rekao je Benet, najavljujući poboljšanje u oblasti obrazovanja, bezbednosti i uslova za stanovanje izraelskih Arapa koji čine 20 odsto stanovnika zemlje.

Nekadašnji saradnik, a sada rival Netanjahua, Benet je priznao da je upravo Netanjahu otvorio put saradnji sa partijom izraelskih Arapa Ram, koja je sada u vladajućoj koaliciji, prvi put u istoriji jevrejske države.

Netanjahu: Oborićemo ovu opasnu vladu iz opozicije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je, na specijalnoj sednici parlamenta Kneseta, na kojoj će se glasati o poverenju novoj vladajućoj koaliciji, da će je oboriti iz opozicije.

„Ako nam je sudbina da budemo u opoziciji, uradićemo to visoko podignutih glava dok ne oborimo ovu opasnu vladu“, rekao je Netanjahu.

On je takođe ismejao obećanje Naftalija Beneta, za koga se očekuje da postane novi premijer Izraela, da će zaustaviti Iran u nastojanju da razvije nuklearno oružje.

„On nema ugled u svetu. Nema kredibilitet. On nema sposobnost i nema podršku sopstvene podeljene vlade“, rekao je Netanjahu govoreći o Benetu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu.

Izvor : Reuters/Ronen Zvulun

„Premijer Izraela mora biti u stanju da kaže ne američkoj vladi o pitanjima koja prete Izraelu“, rekao je dugogodišji izraelski lider, ocenivši da Benet neće moći da izdrži pritisak.

Netanjahu je rekao i da Iran „slavi“ jer Izrael sada ima „slabu vladu“.

„Od trenutka povratka SAD nuklearnom sporazumu s Iranom dolazeća vlada neće odobriti značajne operacije u Iranu. Vlada koja nije stanju da se snažno usprotivi međunarodnoj zajednici kada je u pitanju naša sudbina nije vredna da predvodi Izrael“, rekao je Netanjahu, misleći na sporazum iz 2015. godine, iz koga je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa izašla 2018.

On je podsetio da se na vlast vratio iz opozicije već dva puta, a Beneta je optužio za „najveću prevaru u istoriji Izraela“, jer je pre izbora 23. marta isključio mogućnost formiranja vlade sa vođom partije centra Ješ atid, Jairom Lapidom, a sada je s njim u koaliciji.

Netanjahu je ocenio da je presedan što će Benet biti premijer, a njegova partija ima samo šest poslaničkih mandata.

Lapid, mandatar nove vlade, na osnovu koalicionog sporazuma, zameniće Beneta na položaju premijera od 2023. godine, a do tada će biti šef diplomatije.

On je odustao od obraćanja parlamentu, rekavši da ga je sramota što je njegova majka (86) svedok tako grubog ponašanja protivnika nove vlade, koji nisu prestajali da ometaju Benetov govor.

„Želeo sam da majka bude ponosna na demokratski proces u Izraelu. Umesto toga se ona, kao i svaki građanin Izraela, stidi vas i jasno joj je zašto je vreme za smenu“, rekao je Lapid.

Komentari

Vaš komentar