Belorusija pooštrava kaznenu politiku za učešće u protestima

Svet 08. jun. 202114:241 komentar
Podeli:
Belorusija policija
Izvor: AFP (arhiva)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon, kojim se pooštravaju kazne za učešće na demonstracijama koje vlasti nisu dozvolile, kao i za "ekstremizam", saopštile su vlasti u Minsku.

Novi zakon je stupio na snagu, dok beloruske vlasti nastavljaju sa represijom nad učesnicima prošlogodišnjih protesta koji su izbili zbog reizbora Lukašenka, hapšenjem i prisilnim progonom stotina pristalica opozicije i novinara.

Demonstrant, koji je učestvovao na dva neodobrena skupa, sada bi mogao da bude osuđen na kaznu do tri godine zatvora, objavljeno je na zvaničnom sajtu pravosuđa.

Nove kazne su uvedene i za borbu protiv „ekstremizma“.

„Učešće“ u „ekstremističkim aktivnostima“ ili u njihovoj „promociji“ biće kažnjavano sa šest godina zatvora, dok je pet godina zatvora predviđeno za „finansiranje“ takvih aktivnosti.

Nezavisni medij Tut.bi ističe da je definicija „ekstremizma“ u tim slučajevima „široka“ i ne navodi se tačno o kojim se aktivnostima radi.

U Rusiji se „ekstremizam“ koristi za progon opozicionih organizacija, kao što je organizacija za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, ali i za ultranacionalističke grupe i verske pokrete.

Novi beloruski zakon takođe predviđa sedam godina zatvora za „nasilje ili pretnje upotrebom nasilja“ nad policijom i tri godine zatvora za pružanje „otpora“ policiji.

Novi član Krivičnog zakonika dodat je i protiv objavljivanja „ličnih“ podataka pripadnika policije ili njihovih bližnjih, za šta je predviđeno pet godina zatvora.

Opozicija je prošle godine objavljivala identitet policijaca koji su učestvovali u gušenju demonstracija.

Takođe, objavljivanje informacija o Belorusiji na internetu, koje se procene „lažnim“, biće kažnjavano sa četiri godine zatvora.

Novim zakonom iz maja je zabranjeno novinarima da izveštavaju sa skupova koji su proglašeni „nelegalnim“.

Komentari

Vaš komentar