Belgijski farmer nehotice prekrojio granicu sa Francuskom

Svet 04. maj. 202113:51 > 14:196 komentara
Podeli:
traktor, poljoprivrednik
Izvor: Shutterstock

Jedan belgijski farmer privukao je pažnju javnosti nakon što je nehotice prekrojio granicu Belgije sa Francuskom, piše BBC.

Promenu je primetio jedan entuzijasta za lokalnu istoriju, kada je otkrio da su međaši koji označavaju granicu između te dve zemlje pomereni za 2,29 metara.

Povezane vesti:

Belgijski farmer pomerio je to kamenje na teritoriju Francuske, naizgled zato što je stajalo na putanji kojom vozi traktor.

Vlasti su mu naložile da vrati međaše na prvobitno mesto. Ako to ne uradi, belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova moraće da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju, koja se nije sastajala od 1930. godine.

„Međunarodni incident“ je izazvao osmehe sa obe strane granice.

„Srećan sam što je moj grad veći, ali gradonačelnica (francuskog) Buzinjija-sir-Rok misli drugačije“, rekao je lokalnim medijima David Lavo, gradonačelnik belgijskog sela Erkelin.

„Mislim da ćemo biti u stanju da izbegnemo novo pogranični rat“, rekla je vidno zabavljena Oreli Velonek, gradonačelnica Buzinjija.

Granica između Francuske i Belgije, dugačka oko 620 kilometara, utvrđena je sporazumom potpisanim 1820. godine, pet godina nakon Napoleonovog poraza kod Vaterloa.

Tada je označena kamenim međašima koji tu stoje do danas.

Komentari

Vaš komentar