Bela kuća upozorila Rusiju da će snositi posledice ako umre Navaljni

Svet 18. apr. 202117:0440 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Bela kuća je upozorila da će Rusija snositi "posledice" u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, čije se zdrastveno stanje u zatvoru pogoršalo.

„Što se tiče konkretnih koraka koje bismo preduzeli, razmatramo različite vrste kažnjavanja koje bismo nametnuli i neću ih javno otkrivati u ovoj fazi, ali nagoveštavamo posledice ako Navaljni umre“, izjavio je za američku televizijsku mrežu CNN savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, SAD bi se najpre udružile sa Evropskom unijom i drugim demokratijama širom sveta, kako bi se uvele sankcije kao odgovor što su ruske vlasti koristile hemijsko oružje protiv Navaljnog.

„Kao drugo, obavestili smo rusku vladu da će ono što se dogodi Navaljnom, kojeg su zatvorili, biti njena odgovornost“, rekao je Saliven.

Navaljni (44) započeo je štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

Lekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Nemačkoj lečio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine u zatvorskom kampu Pokrov, oko 100 kilometara od Moskve.

Komentari

Vaš komentar