Bela kuća označila uznemirujućim snimke sa sahrane novinarke, EU zgrožena

Svet 13. maj. 202222:3015 komentara
Podeli:
Sahrana novinarke Al Džazire
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Bela kuća je opisala kao "duboko uznemirujuće" snimke sa sahrane novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh u Jerusalimu na kojima se vidi kako je izraelska policija tukla ožalošćene u pogrebnoj procesiji.

„Svi smo videli te prizore, koji su očito duboko uznemirujući“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki novinarima i izrazila žaljenje zbog upada u procesiju na sahrani koja je trebalo da protekne mirno i bude posvećena sećanju na izuzetnu novinarku.

Evropska unija je takođe osudila nasilje rekavši da je „zgrožena prizorima“, i nesrazmernu upotrebu sile i nepoštovanje učesnika procesije, ocenivši da je miran oproštaj, a ne uznemiravanje i ponižavanje, te žaljenje u miru, izraz minimalnog ljudskog poštovanja, preneli su izraelski mediji.

Povezane vesti

Članovi Kongresa SAD su kritikovali izraelsku policiju što je ušla medju ožaložćene tokom sahrane ubijene palestinske novinarke, američke državljanke.

"Grozno je to gledati", rekao je senator Demokratske stranke Kris Marfi, a senator Kris Van Holen iz iste partije je naveo da je time trauma dodata tragediji i da se moraju pozvati na odgovornost oni koji napadaju ljude u žalosti zbog smrti novinarke i ubica mora biti izveden pred lice pravde.

"Za izraelsku vladu aparthejda život Širin nije važan i dehuminizacija se nastavlja posle smrti", objavila je na Tviteru članica Kongresa SAD Rašida Tlaib iz Demokratske stranke i pozvala Stejt department da osudi ono što se desilo.

Novinarka ubijena na Zapadnoj obali dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu sahranjena je danas popodne u rodnom Jerusalimu posle haotične pogrebne procesije i sukoba policajaca sa ožalošćenima.

"Svi su je voleli. Bila je poštena i ispričala je našu priču", rekao je stanovnik istočnog Jerusalima Arif Hmad.

Palestinci su tapšali oko kovčega pokojnice i bacali latice cveća dok je nošen do groblja.

Izraelska policija je nastojala da objasni zašto je upala među ožalošćene, rekavši da su Palestinci, uključujući one koji su nosili kovčeg, bacali kamenice na policajce.

Objavljen je i video snimak na kome se vidi da se kamenice bacaju i policijski komandant upozorava okupljene da će zaustaviti sahranu kao ožalošćeni nastave da uzvikuju nacionalističke i huškačke slogane.

Scene nasilja će po svoj prilici povećati žalost i gnev širom arapskog sveta zbog smrti novinarke, navodi AP. Očevici kažu da su je ubile izraelske snage.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je da je sa porodicom pokojnice dogovoreno unapred da sahrana protekne u miru, ali da su se ljudi masovno okupili oko mrtvačkog vozila i sprečili da ide dogovorenom rutom.

Brat ubijene je izjavio da je prvobitno bilo planirano da kovčeg prevezu mrtvačka kola iz bolnice u crkvu i da se posle službe kovčeg nosi do groblja.

Nije odmah bio jasno zašto je taj plan izmenjen i kovčeg iznet iz bolnice na rukama ljudi.

"Izraelske okupacione snage su napale one koji su žalili pokojnu Širin Abu Akleh pošto su upali u francusku bolnicu u Jerusalimu gde su istukli nosače kovčega", saopštila je Al Džazira, ocenivši da su narušene sve međunarodne norme i prava.

Ta katarska TV mreža je najavila da će ostati posvećena izveštavanju i da neće biti zastrašena.

Komentari

Vaš komentar