Bela kuća odbacila ideju o „saveznom vakcinalnom pasošu“

Svet 07. apr. 202107:202 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leah Millis

Bela kuća je saopštila u utorak da Amerikancima neće nametnuti "zdravstveni pasoš" kao potvrdu da su vakcinisani protiv kovida-19. "Vlada ne podržava i neće podržati sistem koji zahteva da Amerikanci poseduju taj sertifikat", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Neće biti savezne baze podataka o vakcinaciji, niti bilo kakve savezne obaveze koja zahteva da svi dobiju potvrdu o tome“, dodala je ona.

Najjače interesovanje za tu ideju je među privatnim kompanijama, željnim da ponovo otvore mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, poput stadiona ili pozorišta, rekla je portparolka.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena će objaviti „savete“ s „važnim odgovorima na pitanja koja Amerikanci postavljaju, posebno oko ličnih podataka, bezbednosti ili diskriminacije“ u vezi s tim.

„Interes savezne vlade je jednostavan: da lični podaci i prava Amerikanaca moraju biti zaštićeni, a samim tim i da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi“, rekla je Psaki.

Nekoliko zemalja je uvelo ili planira da uvede zdravstveni „pasoš“ koji pokazuje da je pojedinac vakcinisan protiv kovida-19. One smatraju da bi se time olakšalo ponovno priređivanje velikih skupova i putovanja.

Ta ideja je ipak izazvala snažne kritike i zabrinutost zbog moguće diskriminacije i zaštite privatnih podataka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar