Beč od iduće nedelje stanovnicima deli besplatne kućne testove na kovid

Svet 27. mar 202108:10 > 08:113 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Beč će od iduće nedelje stotinama hiljada svojih stanovnika besplatno deliti kućne testove da bi ustanovili da li su zaraženi koronavirusom, objavila je u petak gradska vlada.

Nedeljno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 milion ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 miliona testova a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih apoteka. Građani će tu moći i da ih predaju na analizu, a isto će moći da učine i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je „uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva“ dok se ne zagarantuje dovoljna količina vakcina.

Grad želi da podeli kućne testove i zato da bi, nakon uskršnjih praznika, svojim stanovnicima omogućio pristup radnjama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Uskrsa uveli zatvaranje kako bi sprečili da se odeljenja za intenzivnu negu prepune pacijentima obolelim od kovida-19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča u petak je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog proseka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim centrima i u apotekama i dalje će biti besplatni kao i ranije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar