BBC: Ukrajinske trupe povratile dodatne teritorije

Svet 04. okt 202211:2516 komentara
Ukrajina
Izvor: REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Ukrajinske trupe povratile su dodatne teritorije u oblastima koje je ilegalno pripojila Rusija, i snage Kijeva napreduju blizu južnog grada Hersona i učvršćuju vraćene teritorije na istoku, prenosi BBC.

Proruski zvaničnici u Hersonu potvrdili su napredovanje ukrajinskih snaga, ali navode da se ruske snage utvrđuju.

Povezane vesti

Na istoku, ukrajinske snage napredovale su u oblasti Lugansk pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da ima novih olsobođenih naselja u više oblasti.

Zelenski je rekao da su „žestoke borbe nastavljene u više oblasti“, ali nije dao detalje. Napredovanje u ukrajinskoj kontraofanzivi čuva se u tajnosti i novinari se uglavnom drže dalje od linije fronta.

Međutim, na jugu vođa Hersonske oblasti Vladimir Saldo koga je postavila Rusija priznao je da su se ukrajinske snage probile blizu Dudčanija, grada na Dnjepru oko 30 kilometara južno od ranije linije fronta.

Ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu dogadja se u vreme kada Rusija ozvaničava pripajanje ukrajinskih oblasti, prenosi agencija AP.

Gornji dom ruskog parlamenta danas je ratifikovao ugovore kojim se Rusiji pripajaju istočne oblasti Donjeck i Lugansk i južne oblasti Herson i Zaporožje.

Kako prenosi agencija AP, tela ruskih vojnika vidjena su kako leže na ulicama ključnog ukrajinskog grada Limana danas posle povlačenja ruskih snaga.

Ruski vojnici povukli su se iz Limana tokom vikenda da bi izbegli da ih opkole ukrajinske snage. Oslobadjanje tog grada dalo je Ukrajini ključno mesto za nastavak ofanzive dublje unutar teritorije pod ruskom kontrolom, navodi AP.

Ruske snage izvele su danas dodatne raketne napade na ukrajinske gradove dok su ukrajinske snage nastavljale kontraofanzivu na istoku i na jugu.

Nekoliko raketa pogodilo je drugi najveći ukrajinski grad Harkov, oštetilo infrastrukturu i izazvalo prekide struje.

Guverner Harkova Oleh Sinjegubov rekao je da je jedna osoba poginula, a najmanje još dve medju kojima i devetogodišnja devojčica, su ranjene. Na jugu četiri civila su ranjena kada su ruske rakete pogodile grad Nikopolj.

Posle vraćanja kontrole nad Limanom u oblasti Donjeck ukrajinske snage nastavile su napredovanje istočno i moguće da su stigle do granice sa susednom Luganskom oblasti dok napreduju ka Kremini, javio je Institut za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, u svojoj najnovijoj analizi.

Komentari

Vaš komentar