Barselona nekad terala turiste, sada „vapi“ za njima

Svet 04. maj. 202119:02 > 22:554 komentara
Podeli:
Izvor: PAU BARRENA/AFP

U španskom jeziku postoji fraza „morir de exito“ koja znači „umreti od uspeha“. I bukvalno, Barselona se „gušila“ od turista, ostavljajući im grafite da napuste grad. Sve do 2020. godine i pandemije koronavirusa.

Katedrale, parkovi, zgrade… Nisu birali stanovnici ovog grada mesta na kojima će ostaviti poruku neželjenim gostima. Barselonu je tokom 2019. godine posetilo 12 miliona turista, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku. Taj broj je godinama smatran uspehom, ali su problemi sa bukom, rast cena nekretnina i mnogi drugi problemi učinili da meštani ovog katalonskog grada postanu umorni od turista.

Izvor : Josep LAGO/AFP

Kabinet gradonačelnice Barselone Ade Kolau još 2017. predstavio je „Strateški plan za turizam 2020“, po kome je glavna mera bila da stanovi koji su namenjeni za rentiranje turistima plaćaju veći porez od onih u kojima živi lokalno stanovništvo. Plan je uključivao i podizanje boravišnih taksi, na nivo nekih drugih evropskih gradova, kao što je Pariz pa čak i dodatnu naplatu autobusima koji su parkirani u turističkim delovima grada poput onih u kojima se nalaze brdo Monžuik ili Sagrada Familija.

Onda je došao mart 2020. kad je proglašena pandemija koronavirusa. Španija je jedna od najpogođenijih zemalja sveta ovim virusom, sa više od 3,5 miliona zaraženih i 78 hiljada preminulih, zbog čega su vlasti donele novi zakon o obaveznom nošenju maski na otvorenom, čak i na plaži i bazenu.

Broj turista u 2020. je u tolikom padu da je zemlja na nivou turizma iz perioda Franciska Franka.

Izvor : Josep LAGO/AFP

Katalonija će od 9. maja ponovo otvoriti restorane, do 23 sata, posle više od četiri meseca tokom kojih su smeli da rade samo do 17h. Usluga će moći da se obavlja sa kapacitetom od 30 odsto unutar objekta, dok će na terasi morati da se održava distanca. Lokalna Vlada ima nadležnost da odredi radno vreme i može da ga ograniči bez policijskog časa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar