Barnije imenovan za specijalnog savetnika Ursule fon der Lajen za Bregzit

Svet 19. jan 202118:48
Izvor: JOHN THYS/POOL/AFP

Mišel Barnije, bivši pregovarač EU za Bregzit, imenovan je za specijalnog savetnika predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za Bregzit, nekoliko nedelja posle finalnog zaključivanja sporazuma o razlazu sa Londonom, saopštila je Evropska komisija.

Od 1. februara „on će savetovati našu predsecnicu o sprovođenju sporazuma o izlasku, kao i o procesu ratifikacije sporazuma o trgovini i saradnji“, rekao je Margaritis Skinjas, jedan od potpredsednika Komisije, izveštavajući o radu nedeljnog sastanka komesara.

Barnije, koji je upravo napunio 70 godina, je preko Tvitera napisao da je počastvovan da nastavi rad za Komisiju „na nekoliko nedelja“.

Maroš Šefčovič, drugi potpredsednik EK, će biti predstavnik Unije u Savetu za zajedničko partnerstvo, telu zaduženom da upravlja budućim odnosima EU i Britanije i formiranom u okviru sporazuma o trgovini i saradnji, takođe je objavio Skinjas.

Posle više meseci mukotrpnih pregovora, EU i Velika Britanija su 24. decembra zaključili istorijski sporazum o svojim budućim trgovinskim odnosima, koji im je omogućio da izbegnu šok takozvanog „tvrdog“ razlaza bez sporazuma.

Komentari

Vaš komentar