Baltičke zemlje šalju rakete Ukrajini, Amerika podržava taj potez

Svet 22. jan. 202222:4527 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo, File

Baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija planiraju da pošalju protivtenkovske i protivavionske rakete američke proizvodnje Ukrajini, u potezu koji su SAD u potpunosti podržale u vreme kada rastu tenzije između Kijeva i Moskve.

Ministri odbrane te tri države naveli su u zajedničkom saopštenju da su ujedinjeni u posvećenosti ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu naspram nastavljene ruske agresije“.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken naveo je u tviter poruci da Vašington pozdravlja te tri NATO države i bivše sovjetske republike zbog njihove „dugoročne podrške Ukrajini“.

„Ja sam sproveo i odobrio i u potpunosti odobravam transfer odbrambene opreme koje saveznici NATO, Estonija, Letonija i Litvanija obezbedjuju Ukrajini da ojača svoju sposobnost da se brani protiv ruske neizazvane i neodgovorne agresije“, napisao je Blinken u tviter poruci.

POVEZANE VESTI:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedelje opisao je to što zapad isporučuje oružje Ukrajini kao izuzetno opasnim i rekao da te isporuke ne čine ništa da "smanje tenzije".

U Ukrajinu je sleteo avion s pošiljkom od oko 90 tona američke vojne pomoći, saopštila je pres-služba ambasade SAD u Kijevu.

Prema saopštenju ministara baltičkih država Estonija će obezbediti Džavelin antitenkovsko oružje dok će Letonija i Litvanija poslati stinger protivavionske rakete i drugu opremu da pojačaju odbrambene vojne sposobnosti Kijeva. Nije rečeno tačno kada će ta oprema biti poslata. Estonija takođe traži od Nemačke odobrenje da Ukrajini pošalje haubice sovjetske prozvodnje koje su nekad pripadale Istočnoj Nemačkoj. Estonija je dobila to oružje od Finske, članice NATO, koja ih je kupila od Nemačke 1990-ih.

Nemačka vlada je saopštila da razmatra zahtev Estonije da pošalje haubice Ukrajini, ali nije navela kada će doneti odluku. Berlin je naveo da planira da koordiniše to pitanje sa Finskom koja je dobila sličan zahtev od Estonije za davanje odobrenja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Nemačka ne pokazuje odgovarajuću podršku Ukrajini.

On je rekao da pitanje transfera oružja i izjave nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je bila skeptična oko isključenja Rusije iz globalnog sistema plaćanja Svift ne "odgovaraju nivou odnosa" dve zemlje i sadašnjoj bezbednosnoj situaciji.

Moskva je nagomilala desetine hiljada vojnika blizu rusko-ukrajinske granice izazivajući strahovanje o invaziji. Zapad je odbacio glavne zahteve Moskve a to je obećanje NATO da Ukrajina neće postati njen član i da neće biti raspoređeno oružje Alijanse blizu ruskih granica, kao i da će povući svoje snage iz centralne i istočne Evrope.

Komentari

Vaš komentar