Bajdenov rejting na najnižem nivou od ulaska u Belu kuću

Svet 20. maj. 202220:396 komentara
Podeli:
Džozef Bajden
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Broj Amerikanaca koji podržavaju način na koji predsednik Džozef Bajden obavlja funkciju pao je u maju na najniži nivo od njegovog stupanja na dužnost.

Svega 39 odsto odraslih Amerikanaca odobrava Bajdenov rad, što predstavlja dodatni pad u odnosu na april, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Asošiejted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC).

Pad podrške Bajdenu praćen je sve dubljim pesimizmom među članovima njegove Demokratske stranke.

Da se SAD kreću u pravom smeru ili da je stanje ekonomije dobro, u maju su rekle svega dve od 10 odraslih osoba, dok su takav stav u aprilu izrazila tri od 10 ispitanika.

Pad podrške je naročito izražen među Bajdenovim demokratama. Dok je u aprilu 49 odsto demokrata reklo da se zemlja kreće u pravom smeru, u maju je njihov broj pao na 33 odsto.

Bajdenov rad sada odobrava 73 odsto demokrata, dok u anketama AP-a i NORC-a iz 2021. godine taj procenat ni u jednom trenutku nije bio ispod 82 odsto.

Svega 18 odsto Amerikanaca smatra da su Bajdenove politike više pomogle nego naštetile ekonomiji, što je neznatni pad sa martovskih 24 odsto.

Rezultati majskog istraživanja pokazuju i da svega 38 odsto ispitanika podržava Bajdenov način rešavanja imigrantskih pitanja.

Bajdenov odnos prema Rusiji podržava 45 odsto Amerikanaca, dok 54 odsto ne odobrava, što se ne menja od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Najnovija anketa pokazuje i da svega 21 odsto Amerikanaca ima „znatno poverenje“ u Bajdenovu sposobnost da se nosi sa situacijom u Ukrajini, 39 odsto ima izvesno poverenje, dok 39 odsto kaže da gotovo da nema poverenje po tom pitanju

Komentari

Vaš komentar