Bajden uveo nove mere protiv korone: Ko dolazi avionom mora u karantin

Svet 21. jan. 202123:5712 komentara
Podeli:
Džo Bajden
REUTERS/Jonathan Ernst

Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je večeras 10 novih ukaza o merama koje treba da poboljšaju borbu protiv koronavirusa.

Bajden, koji je juče stupio na dužnost, rekao je da svako ko avionom dolazi u SAD treba da se testira na koronavirus pre polaska i da ide u karantin po dolasku, prenosi Frans pres.

POVEZANE VESTI:

Jednim ukazom je naredio obavezno nošenje maske za putnike na brodovima, u avionima, vozovima, autobusima i gradskom prevozu.

Federalnoj agenciji za vanredne situacije naložio je da saveznim državama nadoknadi neke troškove povezane s njihovom borbom protiv koronavirusa i da obezbedi sredstva za ponovno otvaranje škola.

Toj Agenciji je naredio i da počne sa uspostavljanjem centara za vakcinaciju, a Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti da pokrene program koji od februara treba da omogući isporuku vakcina preko lokalnih apoteka, navodi Asošiejted pres.

Bajden želi da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona doza vakcina.

On je obećao mobilizaciju „u vreme rata“ protiv korona virusa i kritikovao dosadašnji proces distribucije vakcina kao „strašan neuspeh“.

U SAD je od koronavirusa umrlo više od 400.000 ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar