Bajden: Svet u mračnom trenutku zajedničke istorije

Svet 24. maj. 202212:308 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da svet ima zajedničku odgovornost da pomogne ukrajinskom otporu protiv ruske agresije, ocenjujući da se svet nalazi u "mračnom trenutku zajedničke istorije".

Povezane vesti

Na samitu u Tokiju s liderima Indo-pacifičkog strateškog saveza, poznatog kao Quad, čiji su članovi osim SAD, Australija, Indija i Japan, Bajden je pozvao da se ulože veći napori kako bi se zaustavila agresija na Ukrajinu, javlja Rojters.

„Ničim neisprovocirani rat pokrenuo je humanitarnu katastrofu. Civile ubijaju na ulicama, a milioni ljudi prisiljeni su da napuste svoje domove“, rekao je američki predsednik.

Dodajući da ukrajinski rat nije pitanje samo Evrope nego celog sveta, naglasio je da se radi o trenutku transformacije za celi svet, kada se postavlja pitanje hoće li prevladati demokratija ili autokratija, što se, navodi Rojters, ocenjuje kao poruka Indiji.

Za razliku od drugih zemalja Quada i gotovo svih saveznika SAD, Indija nije uvela sankcije, niti je osudila invaziju Rusije, njenog najvećeg dobavljača vojne opreme, niti se obavezala da će prestati da se snabdeva ruskom naftom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Bajden doputovao je u nedelju, 22. maja u Japan, drugu etapu puta posle Južne Koreje.

Više informacija o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar