Bajden: SAD i druge razvijene zemlje snose odgovornost za klimatske promene

Svet 01. nov 202119:473 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug via Yves Herman/Pool via AP

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, na samitu UN o klimi COP26 u Glazgovu da je ova decenija odlučujuća za borbu protiv klimatskih promena i da SAD i druge razvijene zemlje snose veliki deo odgovornosti za klimatske promene.

„Niko od nas ne može da pobegne od najgoreg što nam predstoji ako ne uspemo da iskoristimo ovaj trenutak“, izjavio je Bajden.

Pročitajte još

On je krizu kroz koju prolazi planeta, oličenu u poplavama, nestabilnim vremenskim prilikama, sušama i požarima, video kao jedinstvenu priliku da se redefiniše globalna ekonomija.

Obraćajući se svetskim liderima okupljenim u Škotskoj, Bajden je pokušao da prikaže ogromne troškove koji prate ograničavanje emisije ugljen-dioksida kao priliku za otvaranje novih radnih mesta, prelazak na obnovljive izvore energije i električne automobile.

On se izvinio zbog odluke bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da napusti Pariski sporazum i uloge koju su SAD i druge bogate zemlje imale u doprinosu rešavanja pitanja klimatskih promena.

„Mi koji smo odgovorni za veliki deo krčenja šuma i sve probleme koje imamo do sada, imamo ogromne obaveze prema siromašnijim državama čija je odgovornost manja za emisiju štetnih gasova, ali plaćaju cenu zbog zagrevanja planete“, rekao je Bajden.

Zvaničnici Bajdenove administracije zamerili su Kini što se nije više posvetila suzbijanju emisija ugljenika, dok predsednik još uvek nije uspeo da u svojoj zemlji da progura svoj ambiciozni klimatski plan.

Bajden nije obezbedio podršku za predloženi zakon, kojem se protive republikanci, ali i pojedine demokrate u Kongresu.

Komentari

Vaš komentar