Nova kriza u odnosima Kine i SAD: Bajden o vojnoj intervenciji zbog Tajvana

Svet 23. maj. 202209:03 > 11:2622 komentara
Podeli:
Bajden
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je u Tokiju da bi SAD "vojno branile Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću". Kina je potom pozvala Bajdena da" ne potceni odlučnost Pekinga oko zaštite suvereniteta".

„To je obaveza koju smo preuzeli“, rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.

Povezane vesti

„Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna“, rekao je Bajden.

On je rekao da bi to „poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini“.

Po njegovim rečima, posle ruske invazije Ukrajine, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu.

Oštri odgovor Kine

Kina je pozvala Bajdena da „ne potceni“ njenu „čvrstu rešenost“ da „štiti svoj suverenitet“.

„Niko ne treba da potceni čvrstu odlučnost, snažnu volju i moćni kapacitet kineskog naroda da brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Odmah pozivamo SAD… da izbegnu slanje loših signala snagama koje se zalažu za nezavisnost“ Tajvana rekao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Iako Vašington od 1979. diplomatski prizna Peking i politiku jedne Kine, a ne Tajpej, američka podrška Tajvanu nikad nije prekinuta.

Od kraja kineskog gradjanskog rata 1949, u Tajvanu koji ima 24 miliona stanovnika vlada režim rivalski komunističkom režimu koji vlada kontinentalnom Kinom.

Kina namerava da „ponovo ujedini“ tu ostrvsku teritoriju sa domovinom i ne odbacuje i upotrebu vojne sile, posebno u slučaju zvaničnog proglašenja nezavisnosti tajvanskih vlasti.

Američki odnosi sa ostrvom određeni su Zakonu o Tajvanu iz 1979. prema kome nije obavezno da SAD vojno intervenišu da brane Tajvan ako Kina izvrši invazju. Kao američka politika odredjuje se, medjutim, da treba da se osigura da Tajvan ima resurse da sam sebe brani i da se spreči bilo kakvo jednostrano menjanje njegovog statusa.

Zvaničnik Bele kuće rekao je ranije danas da Bajdenove izjave ne odražavaju promenu politike, prenosi AP.

SAD, kojima je Kina strateški rival, ostaju najveći partner Tanvaju i najveći snabdevač oružjem.

 

Komentari

Vaš komentar