Bajden razgovarao sa Erdoganom, želi konstruktivne odnose sa Turskom

Svet 23. apr. 202123:00 > 23:011 komentar
Podeli:
Bajden, Džo Bajden, Džozef Bajden
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštila je večeras Bela kuća, uoči očekivanog američkog priznanja genocida nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915. godine.

Bajden je izrazio volju za gradnjom „bilateralnih i konstruktivnih odnosa“ sa Turskom, navela je Bela kuća i dodala da je američki predsednik pomenuo potrebu za rešavanjem nesuglasica.

Američko predsedništvo nije pomenulo mogućnost priznavanja genocida koji bi verovatno izazvao nezadovoljstvo Turske koja osporova da se dogodio genocid.

Povezano:

Američki mediji preneli su ranije da je Bajden spreman da ubistva više od milion Jermena početkom 20. veka formalno prizna kao genocid, što je korak koji su dosadašnji američki predsednici izbegavali i koji bi dodatno rasplamsao napete odnose Vašingtona i Ankare.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD saopštilo je da se za sutra očekuje „saopštenje“ o genocidu nad Jermenima, čime se potvrđuju najave u medijima.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena, što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

U Jermeniji će sutra biti obeležen Dan sećanja na te žrtve.

Komentari

Vaš komentar