Bajden pozvao na jedinstvo: Biću predsednik svih Amerikanaca

Svet 20. jan. 202118:16 > 19:1521 komentara
Podeli:
Džo Bajden, zakletva, inauguracija
Izvor: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Džo Bajden u govoru na Kapitolu, nakon polaganja zakletve za predsednika SAD, rekao je da je demokratija pobedila i pozvao je na jedinstvo.

“Bez jedinstva nema mira i napretka, nema nacije, samo stanja haosa, ovo je naš istorijski trenutak, a jedinstvo je put napred”, kazao je on, nakon polaganja zakletve.

POVEZANE VESTI

Istakao je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutaršnjeg terorizma i rasizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

Ujediniti se kako bismo se borili protiv nasilja, nezaposlenosti, ujedinjenjem možemo učiniti velike stvari, pobediti smrtonosni virus, rasnu nejednakost, učiniti SAD vodećom silom u svetu, naveo je.

On je rekao da će se za sve one koji ga nisu podržali boriti na isti način kao i za svoje pristalice.

Braniću Ustav, demokratiju i Ameriku, radeći za opšte dobro, poručio je Bajden.

„Naučili smo da je demokratija dragocena. Sada je krhka, moji prijatelji, ali demokratija je pobedila”, kazao je Bajden.

„Amerika je bila na ispitu i pobedila je izazov“, rekao je. „Danas ne slavimo pobedu kandidata, nego cilja – demokratije“, naglasio je.

On je obećao da će biti predsednik svih građana SAD.

„Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države. A ja ću biti predsednik svih Amerikanaca, svih“, kazao je.

U svom prvom činu sa funkcije predsednika, sa govornice, on je pozvao sve na minut tišine za one koji su izgubili život u pandemiji.

Džozef Bajden je danas polaganjem zakletve preuzeo dužnost 46. predsednika SAD.

Zakletvu je prethodno položila nova potpredsednica SAD Kamala Haris, prva žena i prva crna osoba na toj funkciji.

Komentari

Vaš komentar