Bajden potpisao uredbe za borbu protiv klimatskih promena: Ne možemo da čekamo

Svet 28. jan 202100:18 > 00:189 komentara
Izvor: Tanjug/AP, Evan Vucci

Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je više uredbi koje treba da doprinesu borbi protiv klimatskih promena.

Uredbe, izmedju ostalog, imaju za cilj da eliminišu zagadjenje od fosilnih goriva u elektroenergetskom sektoru do 2035. godine i u celoj američkoj ekonomiji do 2050. godine, povećanjem korišćenja solarne i energije vetra, uz smanjenje zavisnosti od nafte i gasa.

Cilj je usporavanje globalnog zagrevanja koje doprinosi sve češćim požarima, obilnim kišama i uraganima, navodi Asošiejted pres.

„Ne možemo više da čekamo u borbi protiv rešavanju krize izazvane klimatskim promenama. Sopstvenim očima vidimo šta se dogadja. Vreme je za akciju“, rekao je Bajden.

Dodao je da će uredbe „značajno doprineti ambicioznom planu administracije u borbi protiv egzistencijalne pretnje klimatskih promena“.

Uredbe uključuju moratorijum na nove koncesije za bušenje nafte i gasa na federalnom zemljištu i prelazak na isključivo električna vozila u saveznim institucijama.

Današnji potez nosi sa sobom politički rizik za Bajdena i njegovu Demokratsku stranku, pošto saveznim državama koje proizvode naftu i ugalj preti gubitak radnih mesta zbog naglog prelaska na čiste izvore energije.

Bajden je najavio i da će 22. aprila, na Dan planete Zemlje, organizovati samit o klimi.

Komentari

Vaš komentar