Bajden posle rasističkog pira u Bafalu: Bela nadmoć je otrov

Svet 17. maj. 202220:36 > 20:584 komentara
Podeli:
bajden
Izvor: REUTERS/Leah Millis

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je smrtonosnu masovnu pucnjavu u Bafalu, u državi Njujork, aktom domaćeg terorizma, osuđujući rasističku ideologiju osamnaestogodišnjeg napadača koji je u lokalnom supermarketu ubio 10 osoba.

„Bela nadmoć je otrov, to je otrov… koji prolazi kroz naše političko telo“, rekao je Bajden i dodao da je ćutanje „saučesništvo“, javlja CNN.

POVEZANE VESTI:

„I dozvoljeno je da raste i zagnoji se pred našim očima. Nema više, nema više. Moramo da kažemo što jasnije i snažnije možemo da ideologiji bele nadmoći nema mesta u Americi“, ocenio je Bajden.

„U Americi zlo neće pobediti, obećavam vam. Mržnja neće prevladati. Bela nadmoć neće imati poslednju reč. Zlo je došlo u Bafalo i došlo je na previše mesta, manifestujući se u naoružanim ljudima koji su masakrirali nevine ljude u ime mržnje i perverzne ideologije, ukorenjene u strahu i rasizmu“, citia CNN Bajdena.

Američki predsednik će, kako su danas najavile agencije, otputovati u Bafalo, u državi Njujork, kako bi izrazio saučešće porodicama deset osoba iz afroameričke četvrti, koje je iz vatrenog oružja ubio beli tinejdžer.

Pejton Gendron (18) je, prema izveštajima lokalnih vlasti, izveo čin „rasno motivisanog nasilnog ekstremizma“ kada je u subotu pucao iz poluatomatske puške u supermarketu „Tops“ u pretežno afroameričkoj četvrti i ubio 10 osoba, a ranio tri.

Komentari

Vaš komentar